eur:
389.36
usd:
362.54
bux:
68033.59
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Lépéseket sürgetnek a winnendeni áldozatok szülei

Nyílt levélben követeltek mielőbbi intézkedéseket a winnendeni áldozatok szülei az elmúlt heti ámokfutás esetleges megismétlődésének megakadályozására.

A Horst Köhler német államfőhöz és Angela Merkel kancellárhoz intézett, vasárnap nyilvánosságra hozott levélben a szülők hangsúlyozták: fájdalmukban, kiszolgáltatottságukban és dühödt elkeseredésükben nem kívánnak tétlenek maradni, s ezért a nyilvánossághoz fordulnak. Azt akarják elérni, hogy több minden változzon a társadalomban, s közreműködni kívánnak abban, hogy Winnenden ne ismétlődhessen meg.

A németországi kisváros Albertville nevű középiskolájában egy 17 éves volt diák szerdán kilenc korábbi diáktársát és három tanárát gyilkolta meg, majd menekülés közben további három személlyel, s végül önmagával is végzett.

A merénylet következtében életüket vesztett diákok szülei levelükben mindenekelőtt követelték a fegyvertartás lehetőségének, illetve a fegyvertartás ellenőrzésének a szigorítását. Sürgették egyebek között, hogy emeljék 21 évre azt a korhatárt, amely alatt egyetlen fiatal sem vehet részt semmifajta lőfegyver-használati kiképzésben. A jelenlegi alsó korhatár egyes fegyverek esetében 14 év, s a merényletet végrehajtó Tim Kretschmer - apja felügyeletével - már hosszabb ideje egy lőegylet tagja volt.

A szülők hangsúlyozták, hogy a televízióban jóval kevesebb erőszakra lenne szükség. Utaltak arra, hogy a televízió óriási hatással van az állampolgárok, köztük a fiatalok gondolat- és érzelemvilágának formálására. Ebből kiindulva olyan kiegyensúlyozott programot sürgettek, amely egyfajta "erőszak-kvóta" keretében az ilyen jellegű műsorokat jelentősen korlátozza.

A leghatározottabban követelték az áldozatok hozzátartozói a különböző "gyilkos" számítógépes játékok betiltását. Úgy vélekedtek, hogy ezeknek a játékoknak - amelyek "tétje" emberek lelövése, illetve meggyilkolása - nincs helyük az áruházi polcokon. A winnendeni merényletet elkövető volt diákról bebizonyosodott, hogy a lövészet mellett másik fő hobbiját a "lövöldözős" számítógépes játékok jelentették.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×