eur:
389.2
usd:
361.74
bux:
68097.56
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Az oroszok szerint Orbán Viktor a hibás

Az Aktualnije Kommentarii című orosz honlap Gyurcsány Ferenc szombati bejelentésével kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormányfő gyakorlatilag az első pillanattól fogva ki volt téve az Orbán Viktor volt miniszterelnök által vezetett, s a KDNP-vel együttműködő jobboldali ellenzék nyomásának.

Bár a választások 2010-ben lennének esedékesek, Gyurcsány lemondása kiváló alkalmat nyújt az ellenzéknek a hatalomba való visszatérésre, annál is inkább, mert a magyar választókat már rég felkészítették.

A jobboldal nem egy kísérletet tett arra, hogy visszatérjen a hatalomba - írta a honlap, ismertetve egyebek között az öszödi beszéd történetét, hozzátéve, hogy a Fidesz nem habozott ezt kihasználni és tüntetésekre szólítani fel híveit. Most az ellenzék, felmérve a reformok fájdalmas voltát, a magyar nemzeti érdekek aláásásával vádolja a szocialistákat. "Fontos megemlíteni, hogy bizonyos adag nacionalizmus Orbán Viktor politikájának jellegzetes vonása..." - írta a honlap.

A hírt ugyanott kommentálva Jevgenyija Bojko, a Politikai Konjunktúra Intézetének vezető szakértője rámutatott: Gyurcsány Ferenc külpolitikájában rugalmasságot mutat. A volt kommunista párt utódaként létrejött szocialista párt a gazdasági és a politikai kockázatok diverzifikálására vette az irányt, és kelet-európai partnereitől eltérően nem folytatott következetes oroszellenes politikát.

Az orosz kormány... meghívta Magyarországot a Déli Áramlat vezeték építésébe, és Gyurcsány ezt el is fogadta - írta Bojko, s emlékeztetett rá: Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója még 2007-ben szólt arról, hogy Magyarország tölti majd be a fődiszpécser szerepét, s a projektben való részvétel fejében az ország gázelosztó hálózatainak egy részét átadja a Gazpromnak.

Orbán Viktor Gyurcsánnyal ellentétben észak-atlanti külpolitikai vonalat követ... Egyebek között bírálja Oroszországot a finnugor népek elnyomása miatt, politikájában a konzervatív német CDU/CSU támogatására hagyatkozik. Kategorikusan ellenzi az Oroszországgal folytatandó energetikai együttműködést, s a Nabucco projektben látja az unió energiabiztonságának zálogát - írta a politológus.

Az Izvesztyija című orosz újság honlapján egyebek között megállapította: Gyurcsány döntése, felajánlása, hogy más legyen a miniszterelnök és új legyen a kormány is, sok kérdést nyitva hagy, beleértve azt is, hogy mennyire komoly a kormányfői tisztség feladására irányuló szándéka.

A konstruktív bizalmatlansági indítvány révén elkerülhető a parlament feloszlatása és az idő előtti választás. Ugyanakkor van esély arra, hogy a szocialisták volt koalíciós partnere, az SZDSZ visszatérjen a koalícióba. Amennyiben Gyurcsány valóban távozik, az új kormány megalakításában a fő kérdés nem a miniszterelnök személye lesz, hanem egy olyan program, amelyet kész támogatni a parlamenti képviselők többsége. Az ellenzék vezető ereje, a Fidesz azonban már bejelentette, hogy nem szándékozik megvitatni az új kormányfő személyét, s hogy hétfőn kezdeményezi a parlament feloszlatását - írta az orosz lap a Reuters hírügynökség anyagát használva fel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×