eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Volt náci lágerőrt toloncoltak ki Amerikából

Ausztriába toloncolt egy volt náci lágerőrt az Egyesült Államok. A 83 éves egykori SS-katona egy németországi és egy lengyelországi koncentrációs táborban teljesített szolgálatot, és 1964 óta amerikai állampolgár volt. Washington szerint azonban részt vett 8 ezer ember megölésében.

A szerbiai születésű Josias Kumpf őrként szolgált egy németországi és egy lengyelországi haláltáborban és franciaországi kényszermunka táborokban is. Az amerikai igazságügyi tárca szerint bizonyossá vált, hogy "gyalázatos" bűnökhöz volt köze, és a lengyelországi Trawnikiben 1943-ban része volt 8 ezer zsidó nő, férfi és gyermek meggyilkolásában. Az áldozatokat egyetlen nap alatt ölték meg.

Kumpf annyit vallott be, hogy vigyáznia kellett, nehogy bárki is megszökhessen és parancsba kapta, hogy ölje meg a menekülőket.

Rita Glavin ügyvezető igazságügyi miniszter-helyettes nyilatkozatából kiderült, hogy a hatóságok számára nem volt fontos bizonyítani, hogy Kumpf maga is aktívan részt vett-e a mészárlásban.

Az illetékes szerint kiutasítása és Ausztriába való toloncolása újabb mérföldkő abban a harcban, amelyben az Egyesült Államok igyekszik megakadályozni, hogy emberiség elleni bűntettek elkövetői menedéket találjanak területén. Kumpfot azért Ausztriába küldték vissza, mert 1956-ban onnan vándorolt ki az Egyesült Államokba. 1964-ben állampolgárságot is kapott, úgy hogy eltitkolta múltját, majd Wisconsin államban telepedett le.

Az amerikai igazságügyi minisztérium náci háborús bűnösök után nyomozó hivatala 1979 óta 107 ember ellen indított pert és toloncolt ki az országból.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×