eur:
390.03
usd:
365.04
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Százezren tüntettek a maffia ellen

Több mint százezer ember vonult utcára szombaton Nápolyban az utóbbi idők egyik legnagyobb maffiaellenes tüntetésén.

A tiltakozók a bűnszervezetek áldozataira emlékeztek, és azt követelték a hatóságoktól, hogy vessenek véget a szervezett alvilág uralmának Dél-Olaszországban. A megmozdulásra egész Olaszországból és 30 másik európai államból is érkeztek a résztvevők.

A tiltakozó menet élén a maffia áldozatainak hozzátartozói haladtak, többen fehér kesztyűben és néhai szeretteik fényképével, miközben hangszórókon mintegy 900 embernek a nevét lehetett hallani: olyanokét, akiket a bűnszervezetek gyilkoltak meg. "Nem öltétek meg őket. Velünk vonulnak" - hirdette az egyik transzparens.

A tüntetésen jelen volt Roberto Saviano író, aki a maffia elleni harc egyik jelképe azóta, hogy Gomorra című könyvében leleplezte, milyen módszerekkel uralja Nápolyt és környékét az ottani szervezett alvilág, a camorra. A könyv gyorsan a sikerlisták élére került, ezután a camorra többször halálosan megfenyegette a 29 éves szerzőt. Saviano most is rendőrségi őrizet alatt él.

A Libera maffiaellenes mozgalom felhívására a szervezők szerint mintegy 150 ezren érkeztek Nápolyba, a rendőrség több mint 100 ezerre tette a résztvevők számát. Az 1995-ben alapított Libera 50 civil csoport gyűjtőszervezete, amely számtalan módon harcol a szervezett bűnözés ellen. Többek között felvásárolja a maffiától elkobozott birtokokat és épületeket, amelyeket azután szociális célokra fordít. Iskolákat rendez be vagy rehabilitációs központot hoz létre elvonókúrán részt vett kábítószereseknek a lefoglalt ingatlanokban.

Az utóbbi tíz évben 2500 embert gyilkoltak meg a bűnszervezetek Olaszországban. A maffia-gyilkosságok 70 százaléka büntetlen marad, a legtöbb esetben még a bűncselekmény indítékára sem derül fény.

Címlapról ajánljuk
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét
"Egyre kevesebben árulják el..."

A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

Átalakulóban vannak a közvélemény-kutatási módszerek, mivel egyre kevesebben hajlandók elárulni, hogy mely pártra szavaznának. A kutatócégek összefogást sürgetnek a szakmai hitelesség visszaszerzése és megtartása érdekében. Egyebek közt ezt hangoztatták a jelentősebb közvélemény-kutató cégek vezetői a Századvég Alapítvány konferenciáján.

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×