eur:
387.69
usd:
357.07
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Az afgánoknak civilek, az amerikaiaknak lázadók voltak az áldozatok

Afganisztánban legalább 15 ember halt meg egy amerikai légicsapásban. A helyi rendőrség arról számolt be, hogy az áldozatok civilek, az amerikai katonaság közlése szerint viszont lázadók voltak.

Nem sokkal korábban első ízben beszélt telefonon Barack Obama amerikai elnök és Hamid Karzai afgán államfő. Elsosorban biztonsági kérdésekről, valamint az augusztusban esedékes afganisztáni elnökválasztásról egyeztettek.

Kabulban éppen néhány napja állapodtak meg a két ország képviselői arról, hogy Afganisztán is részt vesz a közép-ázsiai amerikai stratégia felülvizsgálatában. Ennek az lenne a célja, hogy csökkentsék a katonai akciók civil áldozatainak számát.

Az ENSZ adatai szerint 2007-hez képest 40 százalékkal nőtt tavaly az Afganisztánban különböző támadásokban meghalt civilek száma. Az amerikai hadsereg, a NATO és az afgán kormányerők az esetek 39 százalékáért tehetők felelőssé.

Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×