eur:
387.33
usd:
356.49
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

A tőzsdét nem hatotta meg Obama csomagja

A tervezetthez képest néhány nappal később emelte törvényerőre Barack Obama amerikai elnök az úgynevezett gazdaságélénkítő csomagját, amelynek célja az évtizedek óta példátlan recesszió megfékezése. Obama és a média is történelminek nevez a több százmilliárd dollár elköltését előirányzó programot. A New York-i tőzsde azonban bizalmatlanul reagált.

Egyik ígéretét már kipipálhatja Barack Obama: beiktatása után egy hónappal sikerült törvénybe iktatnia 787 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomagját, amelynek célja 3,5 millió új munkahely létrehozása, az infrastruktúra fejlesztése és a környezetbarát programok beindítása.

A következő feladat a bedőlő jelzáloghitelek által fenyegetett lakástulajdonosok és az autóipar megmentése.

Obama coloradói látogatásán jelentette be, hogy az aláírta az "amerikai történelem eddig legátfogóbb újjáépítési tervét". "Megkezdtük a munkát, hogy életben tartsuk az amerikai álmot" - tudatta hallgatóságával. A programot élesen ellenző republikánusok szerint azonban az amerikaiak éveken át tartó rémálma kezdődik meg, mert a csomag nem a gazdaság teljesítményét, hanem a bürokráciát és az államadósságot növeli majd csak.

Mivel az Egyesült Államok a világ legnagyobb gazdasága, ezért a program sikere nagyban kihat sok más ország gazdasági teljesítményére is. Az elnök szerdán már arra összpontosított, hogy bemutassa közvéleménynek a jelzálog törlesztő-részletek csökkentéséről szóló tervét.

Ez a program is az adófizetőknek 275 milliárd dollárjába kerülhet, de a gazdasági visszaesés fő okozóját, az ingatlanpiac összeomlását próbálja korrigálni.

A szövetségi kormány segítségével több millió tulajdonos csökkentheti havi törlesztő-részleteit és kerülheti el hitele bedőlését. A bankokat állami pénzből arra ösztönöznék, hogy jutalmazzák meg a pontosan fizető ügyfeleket, és adjanak haladékot a bajba került adósoknak.

A Wall Street Journal a múlt héten azt állította, hogy a terv elfogadása esetén harmadával csökkenhetnek a havi törlesztő-részletek. Az amerikai részvényárak azonban meredeken estek a gazdasági csomag elfogadásának hírére. Mindez azt jelzi, hogy a befektetők korántsem hiszen abban, hogy az Obama-terv elegendőnek bizonyul az amerikai gazdaság talpra állításához.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×