eur:
389.48
usd:
359.03
bux:
67906.51
2024. június 1. szombat Tünde

"Tarthatatlan, hogy fél Európa az orosz-ukrán gázháború túsza"

Németországban egyelőre elegendő tartalék áll a rendelkezésre, hogy ne okozzon érezhető problémát az ukrán-orosz gáz-háború - hangsúlyozta a gazdasági miniszter. A lakásbérlők érdekvédelmi szervezete azonban gyors intézkedésre szólította fel a kormányt, hogy a válság elhúzódása miatt nehogy fűtetlenül maradjon közel 20 millió lakás.

Minden második német lakás fűtése közvetve kapcsolatban áll az Oroszországból érkező gázzal - állapította meg a német lakásbérlők szervezete, és utalt arra is, hogy az áramszolgáltatás szavatolásában is fontos szerepet játszanak a földgázzal üzemeltetett erőművek.

A szervezet ezért felszólította a berlini kormányt, hogy kövessen el mindent a Moszkva és Kijev között dúló gázháború mielőbbi befejezése érdekében, különben félő, hogy télvíz idején több mint 20 millió lakás marad fűtetlenül Németországban.

A vezető német tévécsatorna ezzel kapcsolatban felmérést készített, amelyből kiderült, hogy a válaszadók 81 százalékának nem tetszik, hogy az ország függ az Oroszországból érkező gáztól, és elvárja a kormánytól, hogy mielőbb újabb beszerzési források után nézzen.

Michael Glos gazdasági miniszter ugyan ismételten igyekezett megnyugtatni a közvéleményt, hogy Németországban nem kell tartani fennakadástól a gázszolgáltatásban, de ugyanakkor tarthatatlannak nevezte, hogy fél Európa az orosz-ukrán gázháború túszává váljék.

Schröder és Putyin magyarázkodik

A nemrég hivatalba lépett bajor tartományi miniszterelnök, Horst Seehofer a viszállyal kapcsolatban támadta a volt kancellárt, Gerhard Schrödert. Mint Seehofer egy tévényilatkozatban fogalmazott a Gazprom vezetőségében vannak németek is, akik gyakran dicsekednek Moszkvához fűződő kiváló kapcsolataikkal, ezért érthetetlen, hogy miért nem lépnek közbe, amikor Németországot is fenyegeti a gázszállítás elakadásából fakadó veszély.

Mint ismeretes, Gerhard Schröder az elnöke annak a konzorciumnak, amely a Szentpétervár melletti Viborgból a kelet-németországi Greifswaldba vezető tengeralatti gázvezeték megépítésén dolgozik. Schröder tegnap Szentpéterváron találkozott Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnökkel, majd a tanácskozást követően bejelentette, hogy a vezetéken már jövő év őszén megkezdhetik a gáz továbbítását Nyugat-Európa felé.

A volt kancellár szerint a tervezett gázvezeték mielőbbi megépítése kulcsfontosságú Európa zavartalan energiaellátása szempontjából. A tenger alatti gázvezeték ellen mind környezetvédő szervezetek, mind pedig a balti országok többször is tiltakoztak.

Putyin kormányfő a tegnapi tárgyalás után viszont rámutatott arra, hogy az Ukrajnával kirobbant gázháború is bizonyítja a Viborg és Greifswald közti vezeték létrehozásának nemzetközi jelentőségét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Ma tartják a Békemenetet, korlátozásokra kell számítani

Ideiglenes forgalomkorlátozás kell készülni szombaton Budapest I., II., III., V., XI., XIII. és XIV. kerületében. Délelőtt 11-tól lezárják a belvárosban a Széchenyi István teret, a Lánchidat és a József Attila utcát. Szintén lezárják a Budai alsó rakpartot és a Pesti alsó rakpartot is a Lánchíd közelében, illetve a Fő utcában is lehetnek lezárások.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.03. hétfő, 18:00
Deutsch Tamás
a Fidesz európai parlamenti delegációvezetője, a Fidesz-KDNP EP-listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×