eur:
388.79
usd:
361.84
bux:
0
2024. május 9. csütörtök Gergely

Markó: Ezentúl nem politikai, hanem etnikai alapon kell paktumot kötni

A Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek ezentúl nem politikai, hanem etnikai alapon kell paktumot ajánlania a román politika képviselőinek - mondta Markó Béla az RMDSZ döntéshozó fóruma előtt.

"Etnikai feszültségek akkor nincsenek, ha románok és magyarok közösen vigyáznak arra, hogy ne legyenek" - jelentette ki a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke Marosvásárhelyen, ahol a szövetség döntéshozó fóruma értékelte a parlamenti választások eredményeit és a szövetség kiszorulását a kormányból.

Markó Béla elmondta: meggyőződése szerint az RMDSZ-nek valamennyi román párttal megállapodást kellene kötnie az etnikumközi dialógus folytatásáról, az etnikumközi problémák megoldásáról. Az erdélyi magyar közösségnek ugyanis nem a jobboldallal vagy a baloldallal kell egyenlő jogokat élveznie, partneri viszonyt megteremtenie, hanem az egész román többséggel.

Ennek megfelelően az RMDSZ-nek is aszerint kell különbséget tennie a román pártok között, hogy melyik mit gondol az etnikumközi viszonyok rendezéséről, és melyik kínál eszközöket is a problémák megoldására.

Markó megállapította: tapasztalata szerint az etnikumközi feszültség fordított arányban áll a kisebbségi közösség döntéshozatalban és végrehajtásban való részvételével. Hozzátette, lehet, hogy számos magyar szakember politikai egyezség nyomán került fontos tisztségbe, de az erdélyi magyar közösség még így is messze áll az arányos képviselettől.

Úgy vélte, eleve részvételi arányt kellene megállapítani az erdélyi magyarság számára a legalacsonyabb szinttől a legmagasabbig a nemzeti identitáshoz kapcsolódó területeken, függetlenül attól, hogy éppen kormányon van-e az RMDSZ vagy nincs.

Azt is megjegyezte: ehhez viszont a szövetségnek vissza kell térnie a megalakulásakor rögzített érdekképviseleti, érdekvédelmi jellegéhez.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
A Győzelem napjára készül Moszkva, ismét orosz finomítót ért dróntámadás – Híreink az orosz–ukrán háborúról csütörtökön

A Győzelem napjára készül Moszkva, ismét orosz finomítót ért dróntámadás – Híreink az orosz–ukrán háborúról csütörtökön

Hagyományosan május 9-én, csütörtökön tartják a Győzelem napi megemlékezéseket Oroszországban, amikor a náci Németország fölötti második világháborús győzelmet ünneplik. Moszkvában megtartják a szokásos katonai felvonulást, és beszédet mond Vlagyimir Putyin orosz elnök. Ukrajna az idén először május 8-án tartotta a második világháborús győzelem napját, ahogy a nyugati országokban jellemző. Vélhetően ukrán dróntámadás ért egy orosz olajfinomítót a Krasznodari területen, több tároló megsérült.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×