eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

CserMobil avagy mennyit árt a vezeték nélküli telefon a gyerekekenek

"CserMobil?" címmel szerdától tucatnyi egyesület országos figyelemfelkeltő akcióba kezd Franciaországban, melyben a mobiltelefonok, és általában a vezeték nélküli hálózatok gyermekekre gyakorolt káros hatásaira figyelmeztet. Közben a második legnagyobb francia város, a csaknem kétmillió lakosú Lyon vezetése immár több mint egy hete köztéri plakátokon kampányol a 12 évnél fiatalabb gyermekek mobiltelefon használata ellen.

A fogyasztóvédők, oktatók, környezetvédők különböző egyesületei szándékosan a karácsonyi ajándékozás előtti hétre időzítették akciójukat, és részben a szülőket igyekeznek meggyőzni arról, hogy ne ajándékozzanak mobiltelefont gyermekeiknek, a kormánytól pedig azt követelik, hogy tiltsa be a kifejezetten kiskorúak számára gyártott készülékek forgalmazását.

Franciaországban jelenleg csaknem 56 millió mobiltelefon előfizetőt tartanak számon, ami a lakosság csaknem 90 százalékát teszi ki - mondta az InfoRádiónak a kampányban résztvevő Tégy a környezetért egyesület képviselője. Stéphane Kerchove hozzátette: bár nincsenek pontos adatok arról, hogy a felhasználók körében mekkora a kiskorúak aránya, azt biztosan állítani lehet, hogy számuk folyamatosan emelkedik. Szerinte a helyzetet súlyosbítja, hogy a mobiltelefon a kiskorúak körében mára szocializációs eszközzé, birtoklása a felnőtté válás egyik rítusává vált, és az azzal nem rendelkezőket a fiatalok könnyen kizárják maguk közül.

A kampány készítői ellenzik az úgynevezett "vezeték nélküliség ideológiáját", azt a törekvést, amely a szabadságra hivatkozva egyre több kommunikációs és informatikai eszközt vezeték nélkül akar működtetni. Ellenzik, hogy egyre több iskolában és óvodában wifi-vel, vagyis vezeték nélkül működnek a számítógépek, holott az eddigi kutatások már kimutatták azok gyermekekre gyakorolt káros hatását, és követelik, hogy állítsák vissza a kevésbé veszélyes, vezetékes üzemeltetést. A fentiek mellett erősen ellenzik a harmadik generációs mobiltefelfonok bevezetését is, amely szerintük újabb - szintén káros hatású - antennák telepítésével jár majd.

Az egyesületek azt követelik a kormánytól, hogy az eddiginél alaposabban és főleg objektívebben tájékoztassa a közvéleményt az új technológiák hatásairól. "A kormány megbízásából eddig öt tanulmány is készült, és azok rendre azt tartalmazzák, hogy a mobiltelefonok használata veszélytelen" - mondta Stéphane Kerchove. Hozzátette azonban: a kutatásban résztvevők névsorát vizsgálva kiderült, hogy az objektívnek nevezett vélemény olyan szakemberektől származott, akiket a telefonszolgáltatók pénzeltek. Az aktivista azt reméli, hogy kampányukkal sikerül kellőképpen mozgósítani a közvéleményt, és ezzel el lehet majd érni a kormánynál azt is, hogy jobban szabályozza a csaknem teljes anarchiában működő szektort.

Az akciótól gyakorlatilag függetlenül a majdnem kétmillió lakosú Lyon város vezetése "Nem a 12 év alatti mobilhasználatra" címmel indított kampányt, és amint a település egyik képviselője fogalmazott, szintén a szülők figyelmét akarják felhívni a tudományosan egyértelműen még nem bizonyított veszélyekre.

A mobiltelefonnal kapcsolatos aggályok legutóbb nyáron kerültek az érdeklődés középpontjába Franciaországban, amikor 20 nagynevű, többségében rákkutató tudós közös nyilatkozatot tett közzé. A dokumentumban azt állították: védekezni kell a mobiltelefonok által kibocsátott mágneses mezőkkel szemben, annak ellenére, hogy tudományosan egyelőre nem igazolt egyértelműen az egészségre gyakorolt negatív hatásuk, és tíz óvintézkedést javasoltak, melyek közül az egyik legkategorikusabb hangvételű a gyermekek mobilhasználatával foglalkozott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×