eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Lefejezés, utcai gyilkosság, kórházi kivégzések

Drámai fordulatot vett a Mexikóban folyó drogháború, amelyet eddig a világ egyéb eseményei a háttérbe szorítottak. Az egymással és a rendőrséggel szembenálló kartellek immár ártatlan járókelőket is gyilkolnak.

Lefejezések, utcai gyilkosságok, kórházi kivégzések - ez jellemezte már eddig is az idén különösen súlyossá vált drogháborút Mexikóban.

Tijuana határvárosban október óta 50 ártatlan embert öltek meg mozikban, plázákban, éttermekben és biliárdklubokban. A halottak között nők és gyerekek is vannak. Az áldozatokban egy a közös: a drogháborúkban nem érintett civilek. Biztonsági illetékesek terrorizmushoz hasonlították, ami a városban megy.

Tudósítók szerint az egyik drogkartell, az Arellano Felix új taktikájáról van szó. A banda azt akarja jelezni, még mindig számolni kell vele, annak ellenére hogy a riválisokkal és a rendőrökel vívott összecsapásokban meggyengült.

A bandatagok például védőöltözetben, nagykaliberű puskákkal felszerelkezve megrohantak egy népszerű billiárdtermet és agyonlőttek öt embert. Az év során a bandák osztagokat küldtek riválisaik és rendőrök meggyilkolására, és a támadások idején a kereszttűzben civilek is meghaltak. Újabban azonban spontánnak tűnik az öldöklés.

Közel két éve, hogy Felipe Calderon mexikói elnök többezer katonát és szövetségi rendőrt vezényelt a drogbandák elleni háborúba. A katonák több, jelentős szállítmányt is lefoglaltak és elfogták a kaliforniai kokaincsempészeten meggazdagodott Arellano Felix kartell több vezetőjét.

"Tijuana túl értékes ahhoz, hogy kiszoruljanak onnan" - mondta az AP-nek Victor Clark, a határ amerikai oldalán található San Diego-i Egyetem professzora. Az idén megugrott, drogokkal összefüggő gyilkosságok eddig 5400 ember életét követelték.

A hadsereg felszólította a határváros lakóit, ha tehetik ne menjenek ki az utcára. Tijuana korábban népszerű turistacélpont volt, ahová amerikaiak ezrei jártak át szórakozni. Csak az idén 700 embert gyilkoltak meg a városban.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×