eur:
404.24
usd:
373.86
bux:
74122.77
2024. október 29. kedd Nárcisz

Titkos amerikai hadműveletek zajlanak négy éve?

Az amerikai hadsereg különleges egységei mintegy tucat titkos hadműveletet hajtottak végre az al-Kaida terrorhálózat és más iszlamista csoportok ellen Pakisztánban, Szíriában és más országokban George W. Bush amerikai elnök kormányzatának egyetértésével - jelentette a The New York Times internetes kiadásában.

A bizalmasnak minősített utasítást 2004 elején írta alá Donald Rumsfeld akkori védelmi miniszter Bush elnök jóváhagyásával - írta az újság magas rangú amerikai tisztségviselőkre hivatkozva, akiknek kilétét nem fedte fel.

A rendelkezés engedélyt adott az al-Kaida és más ellenséges célpontok elleni támadásokra bárhol a világon, "beleértve azokat az országokat is, amelyek nem háborúznak az Egyesült Államokkal".

A Seals, az amerikai haditengerészet egyik elitegysége rajtaütést hajtott végre 2006-ban a pakisztáni Badzsaur térségében egy tábor ellen, amelyről feltételezték, hogy iszlamista szélsőségesek búvóhelye - állította vasárnap esti cikkében a lap az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egyik volt vezető tisztségviselőjét idézve.

A tervezéssel megbízott személyek az egész akciót "egyenes adásban" követhették nyomon a CIA virginiai székházából a térség fölé irányított Predator robotrepülőgépre szerelt kamerának köszönhetően. Egy másik rajtaütést idén október 26-án Szíriában hajtottak végre amerikai különleges egységek, szintén a CIA-val együttműködésben.

A The New York Times kiemelte: a többi titkos hadműveletről nincsenek információi, és a katonai tisztségviselők hangsúlyozták, hogy az utasításban Irán nem szerepelt a célpontok listáján.

Címlapról ajánljuk
Rodri kapta az Aranylabdát, a Real Madrid díjait senki sem vette át

Rodri kapta az Aranylabdát, a Real Madrid díjait senki sem vette át

Rodri, a Manchester City spanyol Európa-bajnoka kapta a 2024-es Aranylabda-díjat. Lamine Yamal volt a legjobb fiatal játékos, Emiliano Martínez a legjobb kapus, Carlo Ancelotti a legjobb edző, a Real Madrid a legjobb csapat a férfi futball 2023–2024-es idényében. Harry Kane és Kylian Mbappé közösen kapták a Gerd Müller-díjat. A Real Madrid küldöttsége nem vett részt a gálán, tiltakozva amiatt, hogy nem Vinícius Júnior kapta a legnagyobb presztízsű díjat.

Vámosi Péter az F1-es szezon hajrájáról: még négyen nyerhetnek, de ez Verstappen és Norris között dől majd el

Négy versennyel – és további két sprintfutammal – a szezon zárása előtt megjósolhatatlan, hogy Max Verstappen vagy Lando Norris lesz-e a világbajnok – mondta az InfoRádióban a Motorsport Online főszerkesztője. A szakíró szerint még akár a Ferrari is reménykedhet a konstruktőri vb-címben, de nagyon meglepő számára, hogy az olasz istálló nem jelöli ki Charles Leclerc-t kedvezményezett pilótának Carlos Sainzcal szemben.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×