eur:
404.57
usd:
374.19
bux:
74122.77
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta

"Sztárokból" és republikánusokból alakít kormányt Barack Obama

"Politikai sztárokból" készül kormányt alakítani Barack Obama. Az Egyesült Államok első afroamerikai elnöke republikánusokra és a Kennedy-dinasztia két tagjára és több republikánusra is számít a kiszivárgott információk szerint.

Demokrata párt források szerint John Kerrynek, aki 2004-ben volt George W. Bush kihívója, nagy esélye van arra, hogy Barack Obama külügyminisztere legyen, míg Colin Powell, aki 2001 és 2005 között (Bush első elnöksége idején) töltötte be ezt a posztot, a védelmi vagy az oktatási tárcát kaphatja meg.

A pénzügyminisztérium irányítója Larry Summers lehet - a Washington Post által briliánsnak nevezett közgazdász már betöltötte ezt a posztot Bill Clinton elnöksége idején. Vannak azonban más jelöltek is a posztra: Timothy Geither, a New York Federal Reserve elnöke, illetve a jegybank szerepét betöltő Fed egykori első embere, Paul Volcker - a nyolcvanas éveiben járó szakembernek azonban kisebbek az esélyei a kinevezésre.

Szerepet szán Obama a Kennedy-dinasztia két tagjának is: Caroline Kennedy, a legendás amerikai elnök, John Fitzgerald lánya az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete lehet, míg unokafivére, a szintén meggyilkolt Robert Kennedy fia a környezetvédelmi hivatalt vezetheti.

Az új amerikai adminisztráció legbelső körében azonban nagy szerepet kapnak majd Obama chicagói munkatársai is.

Gyors és puha átmenet

Obama megválasztása után azonnal kinevezte a Fehér Ház személyzeti vezetőjét, mindenképpen el akarta ugyanis kerülni, hogy a hatalomátvétel olyan kaotikus legyen, mint az utolsó demokrata elnöké, Bill Clintoné.

A kulcsfontosságú posztot Clinton egykori közvetlen munkatársa, a közismerten harcias és mocskos szájú Rahm Emanuel kapta meg, de a hatalomátvétel végigvezénylő csapatban helyet kapott Willam Daley, Clinton egykori kereskedelmi minisztere, Al Gore kampánymenedzsere is, akire a hírek szerint kormányzati poszt is vár.

Powell mellett - aki már a választás előtt támogatásáról biztosította Obamát - a Republikánus Párt több más tagjára is számít a kormányzat tagjaként a megválasztott demokrata jelölt.

Elképzelhető, hogy megtarthatja posztját Bush védelmi minisztere, Robert Gates és a CIA igazgatója, Michael Hayden

Melyik közvélemény-kutató tippelt a legjobban?

A Pew Kutatóintézet és a Rasmussen Reports jelezte a legpontosabban előre a november 4-i amerikai elnökválasztás végkimenetelét - állapította meg Costas Panagopoulos, a Fordham Egyetem politikatudományi elemzője, aki 23 kutatóintézet felméréseit vetette össze az eredménnyel.

Általában elmondható, hogy a felmérések kissé túlbecsülték Barack Obama erejét - az utolsó közvélemény-kutatások átlagosan 7,52 százalékos győzelmet jeleztek előre (a demokrata jelölt összesen 6,15 százalékkal kapott több szavazatot, mint John McCain).

A 23 vizsgált intézetből 17 becsülte túl és négy alá Obama győzelmét, és csak az említett kettő találta el a végeredményt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Robban a Trump-féle mémrészvény, szakad az olajár

Robban a Trump-féle mémrészvény, szakad az olajár

Izgalmas napunk van ma a tőzsdéken: Európában alulteljesítenek az autógyártók, miután a Volkswagen konszern szakszervezeti vezetője arról beszélt, hogy akár három német gyárat is bezárhat a vállalat, és több tízezer munkahelyet is megszüntethetnek. Eközben a tengerentúlon nagyot ralizik a Donald Trump győzelmi esélyeivel együtt mozgó részvény, a DJT. Ázsiában jó hangulatban zajlott a kereskedés, Európában és a tengerentúlon pedig határozott emelkedést láthatunk, miközben jelentősen beesett az olaj ára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×