eur:
389.46
usd:
362.81
bux:
67982.32
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Elhízást okozhatnak a csapatsportok

A versengésre épülő csapatsportok nagyon sok gyermeket elbátortalanítanak a szabadidős mozgástól, és erőltetésük komoly szerepet játszik abban, hogy nem sikerül megállítani a fiatalok járványszerű elhízását - állapította meg egy brit tanulmány.

A brit tanterv szerint az általános iskola felső tagozatába járóknak meg kell mutatni, hogyan éljenek aktív életet, hogy a mozgás felnőttkorukban is természetes igényük legyen. Egy angliai felmérés szerint erre a nem versenyszerűen űzhető tevékenységek a legalkalmasabbak, mint az aerobic, a görkorcsolyázás vagy a túrázás.

Az Anglia több mint száz iskolájára kiterjedő vizsgálat szerint azonban még mindig túl sok testnevelőtanár ragaszkodik a csapatsportokhoz, így csak kevés idő marad az előbb felsorolt tevékenységekre. Ennek azonban katasztrofális hatása van azokra a gyerekekre, akik nem jeleskednek a csapatsportokban, mert soha nem élik át a mozgás örömét, így az később sem válik az életük részévé.

A csapatsportokkal nem az a baj, hogy az egymás elleni küzdelemre épülnek, hanem hogy az ebben örömüket nem lelők nem kapják meg a számukra szükséges bátorítást.

A megkérdezett pedagógusok többsége lényegesnek tartotta az egészségnevelésben fontos gyakorlatokat, sokan azonban úgy vélték, hogy a bemelegítés és az óravégi lazítás elegendő ebből a szempontból, így az idő nagy részét kitölthetik a csapatjátékok.

Továbbra is megtalálhatók a tanári karban az őrmestertípusú pedagógusok, akik csak az erőnlétre koncentrálnak, és állandóan felüléseket, fekvőtámaszokat és sprinteket végeztetnek, amivel ugyancsak nehéz megszerettetni a mozgást a gyerekekkel.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×