eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Gond nélkül megússzák 19 ember megölését

Nem vonják felelősségre azokat az amerikai tengerészgyalogosokat, akik civileket öltek meg tavaly márciusban egy afganisztáni összecsapásban. Közben kiderült, hogy az amerikai hadsereg többmilliárd dollárt költött el szabálytalanul.

Az amerikai haderő tájékoztatása szerint az alakulatot Nangarhar tartományban tálib lázadók támadták meg. A katonák viszonozták a tüzet: a harcokban 19 civil életét vesztette, 24 megsebesült.

Afgán források szerint az amerikai hadműveletek nagy számú áldozatot követeltek a polgári lakosság körében a közép-ázsiai országban; emiatt tavaly napokon át tüntettek az Egyesült Államok és Hamid Karzai afgán elnök ellen.

Pénzügyi szabálytalanságok

Egy pénzügyi vizsgálat szerint mintegy 7,8 milliárd dollárt költött el szabálytalanul az amerikai haderő a terror elleni háború másik fő frontján, Irakban. A Washingtonban ismertetett jelentésből kiderült: a Pentagon az Irakba vezényelt amerikai haderőnek szállító, a hadsereggel alvállalkozói viszonyban lévő amerikai és iraki cégeknek utalta át a pénzt, de bizonylatokkal nem tudta alátámasztani a kifizetéseket.

A könyvvizsgálók 53 olyan számlát találtak, amelyekből nem derült ki, hogy hova került a kifizetett összeg.

Tavaly novemberben a Pentagon egy másik belső vizsgálata már fényt derített arra, hogy a tárca nem tudott megfelelően elszámolni az Irakba vezényelt csapatok támogatására elköltött több mint 5 milliárd dollárral.

Ez felháborodást keltett az ellenzéki Demokrata Párt soraiban, amely úgy vélte: korrupcióra ad lehetőséget az, hogy az amerikai haderő erősen függ az Irakban alvállalkozóként dolgozó magáncégektől.

Címlapról ajánljuk

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×