eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Mianmar beengedi a külföldi segélymunkásokat

A mianmari (burmai) katonai kormányzat feje pénteken belegyezett abba, hogy beengedjenek "minden" segélymunkást a Nargis ciklon 2,4 millió túlélőjének megsegítésére - közölte a Than Sve tábornokkal folytatott megbeszélés után Ban Ki Mun, az ENSZ-főtitkára.

"Beleegyezett minden segélymunkás beengedésébe, nemzeti hovatartozásukra való tekintet nélkül" - mondta mianmari katonai kormányzat fejére, Than Sve tábornokra utalva Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára, miután találkozott a vezetővel.

Ban Ki Mun azért érkezett három héttel az Iravádi folyó deltáját letaroló és elárasztó trópusi vihar után a délkelet-ázsiai országba, hogy rávegye a világtól elzárkózó katonai junta vezetőit: engedjenek be több külföldi segélyezési szakértőt az egykori Burma területére.

Az áttörés ellenére, röviddel a találkozó utáni megkeresésünkkor Luter Gábor, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet thaiföldi képviselője még mindig arra várt, hogy beengedjék az országba.

"Pontosan két hete várunk a burmai beutazási engedélyre a Magyar Ökomenikus Segélyszervezet részére. Természetesen a hír bíztató, hogy Ban Ki Mun tudott beszélni a burmai államfővel, és valamennyire igent mondott, egyelőre mi beutazási engedélyt még nem kaptunk, tehát még hírt nem kaptam arról, hogy van-e vízumkiadás a burmai konzulátuson" - nyilatkozta az InfoRádiónak Luter Gábor.

A mianmari junta mindeddig a külföldi segélyszervezetek már bejutott tagjainak mozgását is korlátozta. Szilágyi Béla, a magyar Baptista szeretetszolgálat főigazgatója csütörtökön az InfoRádiónak elmondta: még nem utazhattak a természeti csapás által leginkább sújtott területekre, az Iravádi folyó deltájához, ám a katonai vezetés figyelteti őket.

Megfigyelik a magyar segélymunkásokat is

"Meglep, hogy tudják a programunkat, meglep, hogy lehallgatják a telefonhívásainkat, és az első egy-két nap volt egy kísérőnk is. Nem csak bennünket, minden segélyszervezet munkatársát megfigyelik. A különböző web-alapú e-mail csatornákat blokkolják. Egyetlenegy webes alapú lehetőségünk van a kommunikációra, de ezt most nem szeretném elárulni" - hangsúlyozta.

A hónap elején történt katasztrófában egyébként legkevesebb 134 ezer ember vesztette életét vagy tűnt el, a segítségre szorulók száma pedig szakértők becslése szerint 2,4 millió lehet a térségben.

A helyzetet a többi között az súlyosbítja, hogy a holttesteket sok helyen nem tudták eltemetni, így a folyókba dobták őket. Ezzel azonban megfertőzték az édesvizeket, ami tífusz járványhoz vezetett, de többen úgy vélik hamarosan kolera járvány is kialakulhat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×