eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Eszkalálódik a dél-afrikai erőszak

Fokvárosra is átterjedt a külföldi bevándorlók elleni dél-afrikai erőszak, több embert megtámadtak, és külföldiek üzleteit fosztották ki. Az országból többezer bevándorló menekült el, egyes helyeken pedig utcára vezényelték a hadsereget. A feszültség negatívan hat az ország gazdasága szempontjából rendkívül fontos bányászatra.

Dél-Afrika második legnagyobb városában, Fokvárosban is elharapózott a külföldiek elleni erőszak. A rendőrség szerint sok ott élő szomáli és zimbabwei otthonát és üzletét fosztották ki vagy gyújtották fel. A dél-afrikai turizmus központjának számító városból az éjszaka folyamán több száz embert evakuáltak.

Az elmúlt napokban a feldühödött bandák támadásaiban 42 ember meghalt, és 25 ezren menekültek el otthonukból az Afrika gazdasági motorjának tartott országban. A helyi szegénynegyedek lakói azzal vádolják a külföldieket, hogy elveszik előlük a munkát, és miattuk több a bűneset. A támadások Johannesburgban indultak, majd átterjedtek más vidékekre és tartományokra is.

A hatóságok eddig 500 embert tartóztattak le, de hétvégén további erőszakra számítanak, ezért erősítést kértek. Az eseméyek nyomán a helyi valuta, a rand drámai módon veszített értékéből. A feszültséget csak fokozzák Thabo Mbeki elnök "üzletbarátnak" tartott intézkedései, valamint a növekvő üzemanyag- és élelmiszerárak.

Az ország számára döntő fontosságú- a GDP 8 százalékát megtermelő - turizmusra komoly hatással lehet az erőszak, sokan attól tartanak, hogy a külföldiek lemondják útjaikat. Több nyugati kormány máris óvatosságra intette állampolgárait. Egymillió dél-afrikait tart el az ágazat, és különösen aggasztó, hogy a mostani események mindössze két évvel előzik meg a 2010-es, Dél-Afrikában rendezendő futballvébét. Az erőszak károkat okoz a bányászatban is, csütörtökön például az egyik cég dolgozóinak fele nem jelent meg a munkahelyén.

Az utóbbi években többmillió bevándorló és idénymunkás érkezett, mert az ország pörgő gazdaságának szüksége volt a munkaerőre. Emellett Dél-Afrika híresen liberális menekültpolitikát folytatott - így a szomszédos Zimbabwét nyomorba döntő Mugabe-kormány elől hárommilliónyian kerestek menedéket az országban. Mozambik közölte, hogy az erőszak kezdete óta 10 ezren menekültek haza. Csütörtökön, az apartheid évek óta első ízben a hadsereget is kivezényelték az ucákra Dél-Afrikában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×