eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Körüludvarolja az olajsejkeket a német pénzügyminiszter

A német pénzügyminiszter a Perzsa-öböl menti kőolajtermelő országokban kezdett körutat, részben azért, hogy az olajáremelkedés mérséklésére kérje tárgyalópartnereit, másrészt fokozottabb németországi beruházásokra kívánja ösztönözni az egyre gazdagabb arab országokat.

Peer Steinbrück erőfeszítéseit aligha könnyíti meg az a tény, hogy körútja során a nyersolaj hordónkénti ára egyik rekordot a másik után dönti, és az ázsiai piacokon már meghaladta a 135 dollárt is. A pénzügyminisztert kísérő delegáció köréből származó hírek szerint Peer Steinbrück csaknem mindenre kész, hogy az olajsejkek kedvében járjon, noha lehetőségei igen szűkre szabottak.

A tárcavezető részben azt szeretné elérni, hogy tárgyalópartnerei fékezzék a nyersolaj árának állandó emelkedését, részben pedig azt, hogy a drágulásból befolyó összeg jelentős hányadát Németországban fektessék be.

Mindkét esetben csupán szerény érvek állnak rendelkezésére. Az olajár-emelkedés ellen főleg azt hozhatja fel, hogy ezáltal drágul a termelés azokban a német cégekben is, amelyekbe ezek az arab országok befektettek, így közvetve őket is sújtja ezen vállalatok nyereségének visszaesése.

Hatalmas a tét

Becslések szerint a kőolajban gazdag arab országok számára a földgázból és nyersolajból származó bevétel az elkövetkező évtized során közel 6 billió dollár bevételt biztosít, aminek nagy részét jövedelmező kamatok reményében külföldi befektetésékre akarják fordítani, és ebből Németország is profitálni szeretne.

Csakhogy Berlinben készülőben van egy olyan törvény, amely a nemzetbiztonsági szempontból fontosnak minősített vállalatok esetében lehetővé tenné a kormány számára a külföldi részvényesek többségi szavazatának megvétózását.

Peer Steinbrück igencsak magabiztosan tárgyaló arab partnerei azonban máris jelezték, hogy ezt a feltételt aligha fogadják el, sőt még azt is tudomására juttatták, hogy a nyereség németországi megadóztatásával sem értenek egyet.

Számos német konszernbe még a hetvenes-nyolcvanas években előbb Kuvait, majd Dubai és Abu Dhabi is betársult. Noha ezen részvények eladását eddig még nem helyezték kilátásba, azt nem titkolták a pénzügyminiszter előtt, hogy az újabb befektetéseknél a berlini kormánynak a jóval előnyösebb amerikai ajánlatokkal kell versengenie.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×