eur:
400.41
usd:
366.22
bux:
73833.8
2024. október 10. csütörtök Gedeon

SuperJet, az orosz álom

Oroszország a repülőgépgyártás reneszánszát várja a héten bemutatott, orosz tervezésű és gyártású repülőgép, a SuperJet bemutatása után. A regionális utas szállításra tervezett gép 95 embert tud szállítani.

A Szovjetunió bukása óta tervezett első orosz utasszállítót a Szuhoj Aviation Holding gyártotta le, a távol-keleti, Sztálin által alapított, majd sokáig zárt városként működő Komszomolszkban. Mihail Pogoszjan, a cég vezérigazgatója a hétfői tesztrepülés után azt mondta: 100 százalékosan elégedett. "A sok nehézség ellenére, elértük a célunkat" - jelentette ki.

Valami hasonlót gondolhat Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök is, aki még államfőként hirdetett programot a légi ipar feltámasztására. Oroszország közel másfél milliárd dollárt költ a SuperJet gyártására, amelynek segítségével ismét szeretne globális játékossá válni a polgári repülőgép-piacon.

Az orosz állam tulajdonában lévő Szuhoj és a vele együttműködő Finmeccanica olasz hadiipari vállalat húsz év alatt 1800 SuperJet eladását tervezi. A későbbiekben nagyobb modellek gyártása is megkezdődik, amelyek a Boeing 737-nek és az Airbus A320-nak jelentenek majd közvetlen konkurenciát.

Negyven különböző beszállító

Érdekesség, hogy a SuperJetet sem kerülték el a légi ipar megrázkódtatásai. Miközben a Boeing és az Airbus csúszik megrendelései teljesítésével, a SuperJet tesztrepülését is öt hónapos késéssel tartották meg. A csúszás oka az volt, hogy 40 különböző nemzetközi beszállító termékeit kellett beépíteni, amelyek integrációja nehéznek bizonyult. A hajtóművet például a francia Safrannal közösen tervezték.

A SuperJet a brazil Embraer és a kanadai Bombardier gépeivel fog versenyezni a piacon. Ez a két cég gyárt csak 100 főnél kevesebb utast szállító sugárhajtású gépeket.

A kereskedelmi forgalomba bocsátás előtt további 600-700 próbarepülést kell végezni, közölte a Szuhoj vezérigazgatója, aki szerint a szükséges tanúsítványt egy éven belül megkapja a cég.

A SuperJet első vásárlója az orosz állam tulajdonában lévő Aeroflot lesz, amely várhatóan novemberben kapja meg a gépeket. A modell ára 29 millió dollár és eddig 73 konkrét megrendelés futott be. A Szuhoj azt reméli, 2010-ig évente 60-70 gépet tud majd eladni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.10. csütörtök, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 10. 11:37
×
×
×
×