eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Lech Walesát újra kísérti a Bolek nevű titkos ügynök

Lengyel politikusok és művészek közös felhívásban vették védelmükbe szerdán a Nobel-békedíjas Lech Walesát, felszólítva a nyilvánosságot, hogy szegüljön szembe a volt államfő elleni gyűlöletkeltéssel és rágalmazási kampánnyal, miután ismertté vált, hogy egy kötet szerzői olyan váddal illetik a Nobel-békedíjas Walesát, amely szerint a Szolidaritás független szakszervezet alapítója egy időben a kommunista titkosszolgálat ügynöke volt.

Mások között Andrzej Wajda világhírű filmrendező, Wislawa Szymborska irodalmi Nobel-díjas költő, esszéíró és műfordító, valamint Tadeusz Mazowiecki az első szabadon választott kormányfő is aláírta a felhívást.

A fasizmus és kommunizmus bűntetteit vizsgáló lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN) jelezte a múlt héten, hogy hamarosan dokumentumkötetet tesz közzé Walesáról. Médiajelentések szerint a kötet szerzői azt állítják, hogy új dokumentumokat találtak a korábbi munkásvezér titkosszolgálathoz fűződő, hetvenes évekbeli kapcsolatairól. Az IPN történészei azt is állítják, hogy államfőként Walesa jogellenesen megpróbálta eltussolni múltját.

A 64 éves Walesát nem először hozzák hírbe a titkosszolgálatokkal, de ő mindeddig a leghatározottabban elutasította és cáfolta ezeket a vádakat. A legújabb vádakkal kapcsolatban is elmondta, hogy bírósághoz fordul, és azt is közölte, nyilvánosságra hozza, ki volt valójában az a "Bolek" nevű titkos ügynök, akit általában vele azonosítanak. Hangoztatta, hogy már 1970-ben, fiatal hajógyári munkásként részt vett antikommunista tüntetéseken, amiért éveken át üldözték a lengyel kommunista hatóságok.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×