eur:
387.85
usd:
359.98
bux:
0
2024. május 13. hétfő Imola, Szervác

Elfogták az ETA feltételezett első számú politikai vezetőjét

Õrizetbe vette a francia rendőrség a Baszk Haza és Szabadság (ETA) baszk szakadár szervezet feltételezett első számú politikai vezetőjét és három társát Bordeaux-ban - közölték a spanyol terrorelhárításhoz közel álló forrásból.

A bejelentés szerint a Thierry mozgalmi néven is ismert Javier López Penát és társait a spanyol csendőrséggel együttműködve fogták el a franciaországi nagyvárosban. A rendőri művelet a fegyveres szervezet politikai vezetése ellen irányult.

A spanyol belügyminisztérium mások mellett Thierry számlájára írja a madridi repülőtéren 2006 decemberében elkövetett, két emberéletet követelő, látványos robbantásos merényletet, amellyel az ETA gyakorlatilag felrúgta az ugyanezen év márciusában általa meghirdetett tűzszünetet.

Thierry 1983 óta volt szökésben. Spanyol sajtójelentések szerint a férfi részt vett az ETA és José Luis Rodíguez Zapatero miniszterelnök első szocialista kormányának - végül kudarcba fulladt - tárgyalásain, s egyike volt a szakadár szervezet azon vezetőinek, akik a tűzszünet felrúgása mellett döntöttek.

Az ETA az elmúlt négy évtizedben több mint 800 embert ölt meg az észak-spanyolországi Baszkföldön.

Címlapról ajánljuk

Resperger István az Arénában az atomfegyverek stratégiai csapdájáról

Augusztus végére jöhet el a holtpont az ukrajnai háborúban Resperger István ezredes szerint. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent István Biztonságkutató Központ igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta, az ukrán lőszerhiány, Oroszország területi nyereségei, valamint a hadigazdálkodás okozta nehézségek és az időjárás is megakaszthatja a harcokat. Szerinte lehetséges a francia szerepvállalás a háborúban, mégsem lenne sok haszna. Atomfegyverek bevetéséről pedig "nem egy ember dönt".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×