eur:
399.32
usd:
364.14
bux:
74315.74
2024. október 9. szerda Dénes

Több politikussal a fedélzetén lezuhant egy gép Szudánban

Lezuhant egy repülőgép pénteken Szudán déli részén, a huszonnégy halálos áldozat között van a félig autonóm dél-szudáni regionális kormány védelmi minisztere, Dominic Dim is - közölték illetékesek.

A gépen egy volt lázadószervezet, a Szudáni Népi Felszabadító Mozgalom (SPLM) küldöttsége utazott - mondta el a dél-szudáni kormány alelnöke. A politikus kizárta azt a lehetőséget, hogy támadás vagy merénylet következtében zuhant le a gép.

Az SPLM tavaly decemberben csatlakozott újra a szudáni központi kormányhoz, emellett Dél-Szudánban Dzsuba székhellyel a központitól félig független saját kormányt működtet.

Ez a hatalommegosztás azután jött létre, hogy 2005-ben véget ért az arab-muzulmán lakosságú déli, valamint az animisták és keresztények lakta északi területek közötti polgárháború.

A déli hadseregtől származó értesülések szerint a repülőgép-balesetet megelőző napon a déli és az északi hadsereg illetékesei megállapodást kötöttek arról, hogy mindkét fél visszavonul egy olajban gazdag területről, amely az előző napokban szórványos fegyveres összecsapások helyszíne volt, és amelyre mindkét fél igényt tart.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: álljanak a béke mellett!

Orbán Viktor: álljanak a béke mellett!

Éles hangon válaszolt a magyar kormányfő az EU-elnökségi programbeszédére reagálók felszólalásaira. Kritizálta az Európai Bizottság elnökét és a néppárti frakció vezetőjét is. Kitért arra is, hogy Nyugat-Európában hány orosz dolgozik országonként, és hogy miként kereskednek "fedett módon" az oroszokkal EU-tagállamok.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×