eur:
399.48
usd:
363.85
bux:
74175.47
2024. október 9. szerda Dénes

Dalai láma levelét megírta Pekingnek

Levélben kérte a dalai láma a kínai államfőt, hogy engedélyezze küldötteinek Tibetbe való beutazását a feszültségek enyhítésére. A tibetiek emigrációban élő szellemi vezetőjének képviselője közölte: a márciusi megkeresésre eddig nem érkezett válasz.

A kínai kormány azzal vádolja dalai lámát, hogy Tibet függetlenségére törekszik és ő szervezte a körzetben az erőszakos megmozdulásokat. A vallási vezető tagadja a vádakat, és többször is jelezte, hogy nem függetlenséget, csak autonómiát szeretne kiharcolni a tibetieknek.

Hivatalos pekingi adatok szerint a márciusi lhászai zavargások idején 18 civil és két rendor halt meg; az emigráns tibeti kormány ezzel szemben arról számolt be, hogy a kínai hatóságok megtorló intézkedései során legalább 125 tibeti vesztette életét.

Az Európai Unió külügyi biztosa arra kérte ma a kínai kormányt, hogy "a tibeti helyzet jobbítása" érdekében kezdjen "konstruktív és lényegre törő" tárgyalásokat a tartomány száműzetésben élő szellemi vezetőjével, a dalai lámával.

"Békés megoldást akarunk Kína és a dalai láma, illetve az ő képviselői között" - jelentette ki Benita Ferrero-Waldner egy sajtóértekezletén Tokióban, ahol az EU-Japán csúcstalálkozó keretében tartózkodik több más uniós képviselővel együtt, köztük José Manuel Barroso bizottsági elnökkel.

Az európai küldöttség még csütörtökön átutazik Pekingbe, ahol a kínai vezetéssel tárgyal majd, és fontos téma lesz e megbeszéléseken Tibet helyzete - mondta Ferrero-Waldner.

Címlapról ajánljuk
Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Mintegy négyezer kisboltot zártak be Magyarországon 2023 második félévében. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára azt mondta az InfoRádióban, hogy a diszkontüzletek akcióikkal elszipkázzák a vásárlókat a kisebb szakboltoktól, melyek üzemeltetői egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a magas bérleti díjak és a közterhek kigazdálkodása miatt. Neubauer Katalin arról is beszélt, hogy sok esetben annyira kevés marad az árrésből, hogy inkább a vállalkozók is úgy döntenek, alkalmazottként folytatják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Ma reggel Ázsiában többnyire negatív hangulatot figyelhetünk meg, a hongkongi Hang Seng index közel 6 százalékkal került lejjebb, miután a várakozásokkal ellentétben nem jelentett be újabb ösztönző intézkedéseket a kínai kormány. Ezt követően Európában is lefordultak a tőzsdék, noha meglepetésszerű pozitív adatok érkeztek reggel a német gazdaságból. Az amerikai részvénypiacon azonban már emelkedés bontakozott ki, miután az olaj árfolyama nagyobbat korrigált. Ma Magyarországon a Pénzügyminisztérium szeptemberi államháztartási egyenlegéről szóló jelentése került napvilágra, amely az ország fiskális politikájának és költségvetési helyzetének állapotát tükrözi. Külföldön pedig a délutáni amerikai külkereskedelmi mérleg adatokra figyeltek a befektetők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×