eur:
399.48
usd:
363.85
bux:
74175.47
2024. október 9. szerda Dénes

Ember- és drogkereskedők leselkednek az Angliába érkező fiatalokra

Több mint 400, külföldről érkezett fiatal tűnt el az angol hatóságok felügyelete alól. Sorsukról senki nem tud semmit - többségük nagy valószínűség szerint ember- és drogkereskedelem áldozatává vált.

Több száz, Afrikából, Ázsiából és Kelet-Európából érkezett fiatalkorú csúszott ki a brit hatóságok kezei közül - állítja egy angol civil szervezet. Úgy hiszik, hogy az eddig biztonságos környezetben (többnyire nevelőotthonokban) tudott fiatalok ember- és drogkereskedőkhöz kerültek.

Jogvédők szerint sok gyereket maguk a kereskedők viszik el, majd prostitúcióra, rabszolgaságra és más törvénytelen tettekre kényszerítik őket a világ különböző országaiban, főként Olaszországban és Spanyolországban. Néhány fiatal ugyan el tud szökni fogvatartóitól, de papírok és pénz nélkül nem sok mindent tudnak tenni, így újra könnyen emberkereskedők markába kerülhetnek.

Az angliai helyi hatóságok összesített adatai alapján 2004 és 2007 júliusa között 408 gyerek tűnt el. Közülük csak a londoni Heathrow és Gatwick repülőterek környékéről 87 kínai fiatalt tartanak számon, akiknek sorsáról nem tudnak semmit. Az eltűntek listáján afgán, albán és indiai gyerekek is szerepelnek. Eddig mindössze 12 fiatalt sikerült előkeríteni és biztonságba helyezni.

Az elveszett fiatalok száma annak ellenére növekszik a szigetországban, hogy a kormánynak külön akcióterve van az emberkereskedelem visszaszorítására. Jogvédők szerint a drámai helyzet miatt sürgős felülvizsgálatra van szükség, valamint a biztonságban tudott gyerekek mellé is külön gyámokat és védőket kell kirendelni, mert veszély fenyegeti őket.

Címlapról ajánljuk
Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Mintegy négyezer kisboltot zártak be Magyarországon 2023 második félévében. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára azt mondta az InfoRádióban, hogy a diszkontüzletek akcióikkal elszipkázzák a vásárlókat a kisebb szakboltoktól, melyek üzemeltetői egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a magas bérleti díjak és a közterhek kigazdálkodása miatt. Neubauer Katalin arról is beszélt, hogy sok esetben annyira kevés marad az árrésből, hogy inkább a vállalkozók is úgy döntenek, alkalmazottként folytatják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Ma reggel Ázsiában többnyire negatív hangulatot figyelhetünk meg, a hongkongi Hang Seng index közel 6 százalékkal került lejjebb, miután a várakozásokkal ellentétben nem jelentett be újabb ösztönző intézkedéseket a kínai kormány. Ezt követően Európában is lefordultak a tőzsdék, noha meglepetésszerű pozitív adatok érkeztek reggel a német gazdaságból. Az amerikai részvénypiacon azonban már emelkedés bontakozott ki, miután az olaj árfolyama nagyobbat korrigált. Ma Magyarországon a Pénzügyminisztérium szeptemberi államháztartási egyenlegéről szóló jelentése került napvilágra, amely az ország fiskális politikájának és költségvetési helyzetének állapotát tükrözi. Külföldön pedig a délutáni amerikai külkereskedelmi mérleg adatokra figyeltek a befektetők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×