eur:
390.95
usd:
366.8
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Európai űrturisták kerestetnek

Az Európai Űrügynökség jövő hónaptól toborzóakcióba kezd: űrturistákat keresnek a kontinensről a 2012-es űrprogramba.

A 17 tagállamból álló Európai Űrügynökség (ESA) közzétette jelentkezési feltételeit: 27 és 37 év közötti életkor, tudományos háttér, kiváló memória, kézügyesség, angol és orosz nyelvtudás.

A világűr felderítésével foglakozó kormányközi szervezet főleg orvosok, tudósok, pilóták és mérnökök jelentkezését várja a május 19-én induló versenyre, amire várhatóan több tízezren fognak benevezni. Közülük csak 4 jelentkezőnek adatik meg a lehetőség, hogy eljusson az űrbe.

Bár az ESA az összes tagállamából várja a turistajelölteket, hivatalosan csak hét országból érkezhetnek nevezések - ennyien támogatják ugyanis az űrturizmus programját. Hazánk nem tagja a szervezetnek.

Azok a jelentkezők, akik túljutnak az első rostán, szigorú pszichológiai, orvosi és képességfelmérő vizsgálatokon esnek át, míg végül a felvételi eljárást egy hivatalos elbeszélgetés zárja.

A négy győztes nevét 2009-ben jelentik be. A kiválasztott űrturisták a 2012-ben induló űrprogramban vehetnek részt, aminek keretében eljuthatnak a Nemzetközi Űrállomásra, sőt a Holdra és a Marsra is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×