eur:
390.85
usd:
366.38
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Ausztrália kiterjesztette kontinentális talapzatának határát

Nagyobb lett Ausztrália: a szigetország az ENSZ-szel kötött megállapodás alapján öt Franciaország nagyságú területtel kiterjesztette kontinentális talapzata határát, s a tengerfenékben rejlő ásványkincsek kiaknázására is jogosultságot szerzett.

A döntést hétfőn Canberrában bejelentő Martin Ferguson turisztikai miniszter reményét fejezte ki, hogy a kontinentális talapzat bővítése révén Ausztrália olyan - egyelőre ismeretlen méretű - olaj- és földgázmezők birtokába juthat, amelyek elősegíthetik a szigetország és más ázsiai államok energiaellátását.

Ferguson elismerte, hogy az újonnan szerzett terület ásványkincsek szempontjából még gyakorlatilag feltáratlan, ám úgy vélte, hogy kiaknázásuk "bombaüzlet" lehet.

Ausztrália az egyes országok kontinentális talapzatának korlátaival foglalkozó ENSZ-bizottság döntése nyomán terjeszthette ki 2,5 millió négyzetkilométerrel ellenőrzését a tengerfenék felett. A testülettől Canberra kérte annak tisztázását, hogy a tengerfenék mely részére terjesztheti ki fennhatóságát. Az ENSZ-bizottság döntése nem vonatkozik a tengeri hajóforgalom és a bálnavadászat ellenőrzésére.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×