INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Juhász: A szerb politikusok sem hiszik, hogy visszakaphatják Koszovót

Infostart / InfoRádió
Bármit mondanak, a szerb politikusok maguk is tudják: Koszovó elszakadása és önálló állammá alakulása megállíthatatlan folyamat - mondta az InfoRádiónak Juhász József egyetemi tanár. A szakértő hozzáfűzte: Belgrád tehetetlen, és arra sincs esélye, hogy feltételeket szabjon, vagy ellentételezést kapjon a területi veszteségért.

Bár egyes pártok és a lemondásban lévő szerb kormányfő arról beszél: küzdeni kell azért, hogy Koszovó továbbra is Szerbia része maradjon, Juhász József egyetemi tanár szerint nincs realitása annak, hogy az ország visszakapja a területet, vagy, hogy képes megállítani az egyoldalúan kikiáltott függetlenség elismerésének hullámát.

Vojislav Kostunica és a radikálisok a választási kampányban használják ezt a retorikát, ám minden bizonnyal maguk sem hiszik, hogy Koszovó önálló állammá alakulása megállítható folyamat - jegyezte meg a szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.

Juhász József úgy véli: érthető, hogy Szerbia nem akar lemondani területének közel 15 százalékáról, mostanra azonban már követelései sem lehetnek; ami eddig történt, azt Belgrádnak is tényként kell kezelnie.

Sok időnek kell eltelnie, amíg a Koszovó-kérdés kikerül a szerb politikai retorikából, ahhoz pedig még több kell, hogy Szerbia önálló államként ismerje el a függetlenségét február közepén kikiáltott országrészt - mondta az egyetemi tanár.

A hivatalos politika csak óvatosan vetette fel, de a kormányzathoz közeli sajtóorgánumok és értelmiségiek szót ejtettek arról, hogy cserealap biztosításával kellene rendezni a helyzetet - közölte a szakértő, aki szerint, ha az albán fél belemenne valamiféle megosztásba, az csak az Észak-Mitrovica és Presevo területének cseréje formájában valósulhatna meg.

Hanganyag: Exterde Tibor

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk