INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Elnézőbbek a hatóságok a drogozó sztárokkal - figyelmeztet az ENSZ

Infostart / InfoRádió
A hírességek kábítószer-használata arra ösztönzi a fiatalokat, hogy ők is kipróbálják a drogokat - derül ki az ENSZ jelentéséből.

Az ENSZ égisze alatt dolgozó Nemzetközi Kábítószer-ellenőrző Szerv jelentése szerint a hatóságok túl engedékenyek a kokainozó sztárokkal, és ezáltal csak rontják a helyzetet, ahelyett, hogy példát statuálnának velük.

A dokumentum neveket nem említett, de könnyen kitalálható, hogy például a botrányt botrányra halmozó Amy Winehouse-ra, Kate Mossra és Pete Dochertyre céloztak.

Nagy-Britannia az egyik kedvelt célpontja a drog-, különösen a kokainkereskedőknek, mert a szigetországban többen élnek ezzel a kábítószerrel, mint az Európai Unió más országaiban.

A brit belügyminisztérium adatai szerint a 2000-es évek óta több mint duplájára emelkedett a 16 és 24 év közöttiek között a kokainhasználók száma. Ehhez hozzájárult az is, hogy ennek a drognak az ára csökkent, így kezd az egyik legelterjedtebb "diszkódroggá" válni.

Az ENSZ szervezetének jelentése kiemeli: a problémát súlyosbítja, hogy a fiatalok azt látják, a hírességek szankció nélkül, vagy kevésbé súlyos büntetéssel ússzák meg drogügyeiket.

A dokumentumban a szervezet tagja, Hamid Ghodse hangsúlyozza: a törvények betartásában nem lenne szabad különbséget tenni a hírességek és a hétköznapi emberek között.

A címlapról ajánljuk