eur:
389.7
usd:
361.76
bux:
68447.9
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

"Az orosz könyvvizsgálók még mindig maszkos, géppisztolyos figurák"

Aggasztónak találja a Magyar Külügyi Intézet tudományos főmunkatársa, hogy Vlagyimir Putyin elnökségének utolsó időszakában ismét fellángolt a versengés az orosz maffia különböző csoportjai között. Deák András Oroszország-szakértő hozzátette: Putyin idején a legfelsőbb vezetésben valamelyest csökkent a leszámolások száma és egyértelműbbek lettek a törvények, de ezek betartatása továbbra is nagyon nehéz.

Aggasztó, és kifejezetten az elnöki utódlással kapcsolatos jelenség, hogy az utóbbi időben az oroszországi erőszakszervezetek között aktív, és már-már nyílt harcig fajul a versengés - mondta az InfoRádiónak a Magyar Külügyi Intézet tudományos főmunkatársa azzal kapcsolatban, hogy nemrégiben az orosz legfőbb ügyész, Jurij Csajka úgy nyilatkozott: "A bűnözés új hulláma csapott le Oroszországra".

Deák András szerint a Putyin-korszakban nem csökkent jelentősen a bűnözés, ám a rendszernek elemi érdeke volt, hogy azt az imázst keltse: konszolidálta a helyzetet.

A kilencvenes évek eleji mészárlási hullám megismételhetetlen - közölte az Oroszország-szakértő, hozzátéve: a Putyin elnöksége idején is voltak a maffiához köthető merényletek, amelyekben magas rangú személyeket - így az orosz jegybank alelnökét, állami hivatalnokokat, gyárigazgatókat - öltek meg.

A maffia továbbra is jelen van az egyik legnagyobb orosz "iparágban", az embercsempészetben, és nem sikerült a szervezett bűnözéstől megtisztítani a kiskereskedelmet sem - magyarázta Deák András.

A Magyar Külügyi Intézet tudományos főmunkatársa elmondta: a maffiaszervezetek rendvédelmi, közrendi feladatokat hatékonyabban végeznek, mint a hivatalos állami szervek. A Putyin-rezsimnek ugyanakkor sikerült elérnie, hogy a nagyiparban, olaj- vagy bányatársaságoknál visszaszorulóban van a korrupció.

A Putyin-érában egyértelműbbek lettek a kilencvenes években még ellentmondásoktól hemzsegő jogszabályok is, nehéz azonban azok betartatása - közölte az Oroszország-szakértő.

"Oroszországban a könyvvizsgálói tevékenységet még mindig maszkos, géppisztolyos figurák végzik: fizikailag nem lehet hozzájutni a számviteli könyvekhez enélkül" - fűzte hozzá Deák András.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×