eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Nem született megállapodás Koszovóról az ENSZ BT ülésén

Nem született megállapodás az ENSZ BT Koszovó függetlenségének kikiáltása után összehívott vasárnapi rendkívüli ülésén.

A testület hét tagállama - az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Franciaország, Belgium és Horvátország - nevében Johan Verbeke belga ENSZ-nagykövet közleményében az orosz kérésre összehívott, zárt ajtók mögötti ülés után azt írta, "sajnáljuk, hogy a Biztonsági Tanács nem tud megegyezni a továbbiakról, de ez a patthelyzet hónapok óta ismert".

"A mai események a státus (vagyis Koszovó jogállásának) meghatározását célzó folyamat végét jelentik, amely folyamat során kimerítették a tárgyalásos rendezés minden lehetséges útját" - fogalmazott a közleményben a belga nagykövet.

A BT Oroszország kérésére tartott rendkívüli ülést. Moszkva ezzel is demonstrálta, hogy ellenzi Koszovó vasárnap kikiáltott függetlenségét, miután az - hangsúlyozták orosz részről - ellentétes a testület egy korábbi, 1999-es határozatával.

"Aggódunk a szerbek és a többi koszovói kisebbség biztonságáért" - mondta Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet az ülés előtt. A BT-ülésen - amely az eredetileg meghirdetett időponthoz képest kétórás késéssel kezdődött, mert nem volt elég tolmács - Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is jelen volt.

Oroszország és Szerbia kérte, hogy a testület hétfőn tartson egy másik, nyilvános ülést is, amelyen Vitalij Csurkin közlése szerint Boris Tadic szerb elnök is részt venne.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×