eur:
389.3
usd:
362.53
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Szerbia: elhárult a visszarendeződés veszélye

Szerbia szerencsésen választott államfőt - mondta az InfoRádiónak Juhász József délszláv szakértő. Az egyetemi docens szerint Milosevic bukása óta most volt a legnagyobb veszélye annak, hogy tényleges visszarendeződés történjen az országban. A vasárnapi elnökválasztást Boris Tadic jelenlegi államfő nyerte a radikális pártvezér Tomislav Nikoliccsal szemben. A választásokról szólva a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke elmondta: számukra Tadic győzelme volt az egyedüli elfogadható végkifejlet.

Szerencsésen értek véget a délszláv választások, hiszen Szlobodan Milosevics 2000-es bukása óta most volt a legnagyobb veszélye annak, hogy tényleges visszarendeződés történik Szerbiában - mondta az InfoRádiónak Juhász József délszláv-szakértő.

A választásokat annak ellenére sikerült megnyernie a jelenlegi elnöknek, Boris Tadicnak, hogy a kormányfő, Vojislav Kostunica nem hívta fel az embereket, hogy támogassák koalíciós szövetségesét - tette hozzá Juhász József.

A délszláv-szakértő szerint Tadic győzelme politikailag rendkívül jelentős, mert a szerb közvélemény megerősítette, hogy minden Koszovóval kapcsolatos probléma dacára folytatni akarja az Európához való közeledést.

Ha nem is a napokban, a következő hetekben mindenképpen várható, hogy Koszovó kikiáltja függetlenségét - közölte Juhász József, aki szerint elképzelhető, hogy a bejelentést február 18-ra, az uniós külügyminiszterek soron következő ülésének időpontjára időzítik.

A szakértő elmondta: ebből a szempontból sem mellékes, hogy Boris Tadic győzött, hiszen így az Európai Unió nyilván mindent megtesz annak érdekében, hogy Koszovó függetlenedése Szerbia számára a legkevésbé fájdalmas módon menjen végbe.

Velük győzött

Számunkra ez volt az egyedüli elfogadható végkifejlet, Boris Tadic győzelmétől azt várjuk, hogy Szerbia erőteljesebben törekszik az uniós tagság elérésére, ami a vajdasági magyarság elemi érdeke. Ezért támogattuk a politikust a második fordulóban - mondta az InfoRádiónak a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke.

Pásztor István közölte: valószínű, hogy Boris Tadic a vajdasági magyarok szavazataival nyert.

A politikus a Szerbiai Demokrata Párt elnökeként a támogatásért cserébe politikai partnerséget vállalt a Magyar Koalíció programjának - amelyben nem szerepel a nemzetelvű területi autonómia - végrehajtásában - tette hozzá a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke.

A program egyrészt az európai közeledésre, a koszovói kérdés békés rendezésére, a gazdaság élénkítésére, a szociális problémák megoldására és a hadseregreformra, valamint a közösség számára fontos ügyekre, többek között a decentralizációra, a vajdasági és perszonális autonómiára vonatkozik - mondta Pásztor István.

Hanganyag: Sigmond Árpád és Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×