eur:
389.32
usd:
362.68
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Medvegyev nem vitázik, hanem a köz érdekében dolgozik

Oroszországban már csak két hónap van hátra az elnökválasztásig, de nem lehet azt mondani, hogy túlzottan intenzív kampány folyna. Dmitrij Medvegyev, Vlagyimir Putyin elnök kiszemelelt útódja jelezte: nincs ideje tévévitákra az ellenfeleivel. A potenciális kihívók egyikét, Kaszjanov volt miniszterelnököt pedig el is tiltották az indulástól. A Kreml-párti média most a Medvegyev-imázs erősítésével akarja biztosítani Putyin jelöltjének sikerét.

Sikeres, fiatal, dinamikus - elég könnyen jutnak az ember eszébe ezek a jelzők, főleg, ha a hivatalos orosz média egy szimbolikus helyszínen, teljes síszerelésben mutatja az ország minden bizonnyal következő elnökét.

Dmitrij Medvegyev első miniszterelnök és Vlagyimir Putyin hivatalos jelöltje az államfői posztra a majdani Szocsi téli olimpia színhelyén találkozott - jelenlegi főnöke - Zubkov miniszterelnök társaságában Lukasenko belarusz elnökkel. Ezzel egyrészt azt mutatta, hogy már a nemzetközi porondon is számító államférfi, másrészt lehetőséget kapott arra, hogy "elnökként" viselkedhessen.

Hagyományőrző hangulatban

Medvegyev pártfogója, Putyin gesztusát másolva a menedékhely egyik pincérjének adományozta síszemüvegét, ezekkel a szavakkal: "őrizni kell a hagyományt".

A Krasznaja Poljana-i sípályán - a 2014-es Szocsi téli olimpia egyik helyszínén - általában elnöki rendezvényeket tartanak, de Vlagyimir Putyin ezúttal nem volt jelen - tudósítók szerint azért, hogy így adjon szereplési lehetőséget utódjának.

Medvegyev a tavalyi orosz-belarusz gázárvita során többször is összevitatkozott az egyik utolsó európai diktátornak tartott Lukasenkóval, de utóbbi most megjegyezte, hogy felhőtlen a kétoldalú viszony.

Az első számú jelölt egyelőre nem foglal állást

Közben a kritikusabb orosz kommentátorok megjegyzik, hogy a híradókból többet lehet megtudni az amerikai előválasztásokról, mint az egy hónap múlva lezáruló orosz elnöki kampányból. Medvegyev a média segítségével "a szociálisan érzékeny" vezető imidzsét építi.

Szocsiban például arról beszélt, hogy további támogatásokat kell adni az orosz mezőgazdaságnak. A gazeta.ru portál egyik kolumnistája viszont azt veti "az elsőszámú jelölt" szemére, hogy például fontos külpolitikai kérdéseket megválaszolatlanul hagy.

Nem kommentálta a katonai vezetésnek a megelőző atomcsapásokról tett szokatlan megjegyzését, de arra a kérdésre sem válaszolt, mit szól hozzá, hogy Lengyelország megállapodott az Egyesült Államokkal a rakétavédelmi rendszerről. Hallgatott a Mogiljevics-ügyről is, pedig a keresztapáról azt tartják, hogy köze van a gázszállítási üzlethez, amelyben korábban éppen Medvegyev akart rendet tenni.

Miközben az elsőszámú jelölt számára kvázi korlátlan szereplési lehetőséget biztosít az állampárti média, Medvegyev jelezte, hogy nem méri össze erejét a többi jelölttel televíziós vitákban - a bírálók szerint azért, hogy ne jutassa őket szóhoz, illetve, hogy ne szoríthassák sarokba. Õ maga azonban azzal érvel, hogy túlságosan elfoglalt - a választók előtt így a keményen dolgozó közalkalmazott képében tűnhet fel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×