eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Fogszuvasodás ellen: fluoridos víz folyhat minden csapból

Újabb otthonokban folyhat fluoriddal dúsított víz a csapokból - ezt tervezi bejelenteni a brit kormány. A szakértők szerint ezzel a módszerrel ugyanis hatékonyan és viszonylag egyszerűen lehet megvédeni a gyerekek fogainak egészségét.

A Brit Fogászati Szövetség szerint megdönthetetlen bizonyítékok vannak arra, hogy segít megelőzni a fogszuvasodást, ha az ivóvizet fluoriddal dúsítják - főleg a szegényebb családokban élő gyerekek körében.

Birminghamben már negyven éve fluoridos víz folyik a csapokból: itt a fogszuvasodás mértéke 50 százalékkal alacsonyabb, mint Machesterben, ahol nem dúsítják a vizet.

A brit egészségügyi miniszter elmondta: azt szeretné, hogy az egészségügy inkább megelőzze, mint csupán ellássa a betegséget, ennek pedig viszonylag egyszerű, mégis hatásos módja, ha a vízbe fluoridot kevernek.

Nagy-Britanniában meglehetősen rossz a helyzet, ami a szájhigiéniát illeti: nem ritka, hogy már az ötéveseknek is ki kell húzni a fogukat szuvasodás miatt.

Jogosulatlan beavatkozás

A szigetországban most is vannak olyan vízszolgáltatók, amelyek élnek a törvény adta lehetőségükkel, és fluoridot tesznek az ivóvízbe, de ezek az összes háztartásoknak mindössze 10 százalékát látják el.

Sokan azért nem használják ki a lehetőséget, mert tartanak a fluoridos dúsítás ellen tiltakozóktól; sokak szerint ugyanis személyhez fűződő jogot sért ez az eljárás, amely betegségeket is okozhat.

A Nemzeti Tiszta Víz Szövetség szerint kutatások bizonyítják, hogy a fluoridos víz üvegcsontúságot okozhat az időseknél, és csontrákot a fiatal fiúknál. Úgy vélik, a gyakorlat miatt fluormérgezés is kialakulhat.

A civilek úgy vélik, a gyakorlattal sérül a fogyasztók joga, amely szerint bármilyen egészségügyi beavatkozás visszautasítható.

Tavaly májusban a brit élelmiszeripari szabványhivatal arról döntött, hogy a liszthez folsavat kell keverni, ezzel ugyanis csökkenthető a születési rendellenességek kialakulásának esélye.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×