eur:
389.75
usd:
362.79
bux:
68137.61
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

"Aggódnak a NATO-ban Laborc Sándor múltja miatt"

Aggodalmat kelt a NATO-ban, hogy a moszkvai KGB-kiképzést kapott Laborc Sándor, a magyar Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) elnöke a NATO hírszerzési bizottságának vezetője lett - írta The New York Times.

A magyar titkosszolgálat új főnöke - aki 6 évet töltött a moszkvai KGB-akadémián az 1980-as években - januárban került a NATO-bizottság elnöki székébe, amely posztot rotációs alapon egy évig töltik be. A bizottságnak tagja valamennyi NATO-tagállam titkosszolgálati főnöke, feladatuk pedig a hírszerzési információk elemzése és egymás közötti megosztása.

"Néhány NATO-diplomata, akiket a kinevezésről megkérdeztek, a napokban azt mondta, hogy (Laborc) háttere miatt előfordulhat: a NATO-országok kevésbé kívánják megosztani egymással hírszerzési értesüléseiket" - írta a tekintélyes napilap.

A cikket ugyanaz a Judy Dempsey jegyzi Berlinből, akinek az International Herald Tribune (IHT) is közölte az írását. A The New York Timesban megjelent anyag a másik cikk rövidített, némileg módosított változata.

A The New York Times azt írta: néhány NATO-küldöttség, közöttük az amerikai, amelyeknek a nagyköveteit megkérték, hogy kommentálja az ügyet, elutasította az erre vonatkozó kérést. Néhány delegáció pedig azt közölte, nem volt tisztában Laborc Sándor múltjával.

Az újság szerint azok a diplomaták, akik hajlandók voltak nyilatkozni az ügyben, nevük elhallgatását kérték. Mint mondták, még ha lettek volna is fenntartásaik Laborc Sándor múltjával kapcsolatban, nem voltak olyan helyzetben, hogy megakadályozhatták volna a kinevezést.

Egy magas rangú kelet-európai diplomata megjegyezte: "ha megkérdőjeleztük volna ezt a kinevezést, akkor tovább kellett volna haladnunk felfelé, ebben az esetben a magyar miniszterelnök felé, akit meg kellett volna kérdeznünk Laborc múltjáról".

Egy másik, az újságnak nyilatkozó NATO-diplomata azt jósolta, egyes NATO-országok a jövőben visszatarthatnak hírszerzési értesüléseket. "Itt ez az ember, aki KGB-kiképzést kapott (...) nem hiszem, hogy olyan sokat változott volna a szemlélete" - mondta, hozzátéve, hogy "a NATO-ból sok minden kiszivárog".

A párizsi Le Monde "Zavart kelt a NATO-ban, hogy egy KGB-kiképzést kapott magyar érzékeny posztra került" címmel röviden ismertette az IHT írásának legfőbb elemeit.

Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×