eur:
393.91
usd:
368.6
bux:
66294.91
2024. április 25. csütörtök Márk

Elhunyt a mormon egyház elnöke

Kilencvenhét éves korában vasárnap elhunyt Gordon B. Hinckley, a mormon egyház feje. A vallási vezető 13 évig állt az egyház élén, és ő volt a legidősebb személy, aki azt irányította.

Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyházának (azaz a mormonoknak) Gordon B. Hinckley volt a 15. egyházfője, a legidősebb személy, aki eddig azt irányította. Tizenhárom évig állt a mormon egyház élén.

Halálát korából adódó komplikációk okozták - közölte Mike Otterson, az egyház szóvivője.

Gordon B. Hinckley-nél 2006 januárjában mutatták ki az orvosok a cukorbetegséget és akkor kórházba került, hogy egy daganatot eltávolítsanak vastagbeléből.

Három hónapra rá egy egyházi konferencián azt közölte az egybegyűltekkel, hogy számára eljött az élete alkonya, léte teljes mértékben az Úristen kezében van.

A mormon egyház, amelyet 1830-ban alapított Joseph Smith New York államban, az elmúlt évtizedben erőteljesen növekedett. Hívei száma megduplázódott: míg 1980-ban 4,6 millió tagja volt, 1994-ra már 9 millió.

Egyedül az Egyesült Államokban 4,5 millióan, Mexikóban pedig 2,7 millióan vallják magukénak a mormon tanításokat. Magyarországon híveik száma 3500-ra tehető.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×