eur:
395.41
usd:
372.51
bux:
66426.5
2024. április 16. kedd Csongor

Politikusok gyanús "üzleti" kapcsolatai

Védekezésre kényszerült az amerikai elnökválasztás egyik demokrata esélyese, Barack Obama, miután kiderült, hogy jó kapcsolatot ápol a kétes hírű Antoin "Tony" Rezkóval. A chicagói üzletember nemsokára bíróság elé áll csalás, zsarolás és pénzmosás vádjával. Hasonló vádak érték Barack Obama legfőbb vetélytársát, Hillary Clintont is.

Nehéz napokat él át Barack Obama, miután szerdán magyarázkodni kényszerült Antoin "Tony" Rezkóhoz fűződő kapcsolata miatt. A chicagói üzletember megítélése finoman fogalmazva is kétesnek mondható, hiszen rövidesen bíróság elé áll csalás, zsarolás és pénzmosás vádjával.

A demokrata elnökjelöltségért jelenleg harcban álló Barack Obama elismerte, hogy rossz döntés volt ingatlant vásárolni 2005-ben egy olyan férfi feleségétől, akinek férjéről akkor már köztudott volt, hogy eljárás zajlik ellene. Az 1,6 millió dolláros (280 millió forintos) üzlettel Barack Obama ráadásul igencsak jól járt, hiszen az több százezer dolláros hasznot hozott neki.

"Nem kellett volna"

"Ami a látszatot illeti, nem kellett volna semmilyen üzletbe kerülnöm vele" - ismerte el szerdán Barack Obama. A helyzetet bonyolítja, hogy az illinoisi szenátor kampánya során mintegy 85 ezer dollárnyi (15 millió forintnyi), Antoin Rezkóhoz köthető támogatást adományozott jótékony célra, ennek az összegnek közel a felét a múlt hétvégén.

A szerdai chicagói lapok és a Los Angeles Times részletesen foglalkoztak azzal a, feltehetően Hillary Clinton táborából származó feljegyzéssel, mely szerint a volt First Lady legfőbb riválisának számító illinoisi szenátor összesen mintegy 200 ezer dollár (35 millió forint) támogatást kapott Antoin Rezkótól.

Barack Obama már több televíziós interjúban megígérte, hogy minden olyan hozzájárulást visszatérít, amelynek bármilyen köze van korábbi barátjához, bár azt is hozzátette: amikor megismerte Tony Rezkót, akkor még "senki sem gyanította, hogy bármilyen gond lehet vele".

"Semmi közöm hozzá és ezt Clinton szenátor pontosan tudja" - jelentette ki Barack Obama, akinek csapata meg van győződve arról, hogy a történet előásása része a Clinton-tábor kampánystratégiájának.

Clintonék is...

Természetesen Obamáék sem haboztak visszavágni, amennyiben rámutattak: Hillary Clintonnak is vissza kellett már térítenie az elítélt csaló Norman Hsuhoz köthető egymillió dollárt (közel 180 millió forintot).

A stratégia természetesen semmilyen újdonságot nem jelent az amerikai politikában. Hasonlóan durva hangnem uralkodott például 2000-ben a republikánusok között, amikor a most is versenyben lévő John McCainnek kellett szembenéznie hasonló vádakkal, melyek aztán később hamisnak bizonyultak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×