eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Izraeliek és palesztinok tüntettek Bush látogatása ellen

Gázában több száz palesztin, Jeruzsálemben pedig izraeli szélsőjobboldaliak ezrei tüntettek George Bush amerikai elnök küszöbön álló látogatása ellen.

A javarészt fiatal tüntetők a heves eső ellenére élőláncot alkottak Jeruzsálem óvárosának falai körül, hangot adva tiltakozásuknak az ellen, hogy a zsidó állam bármilyen területi engedményt is tegyen a palesztinoknak.

A megmozdulás élére Nátán Saranszki volt miniszter állt, aki az izraeli fennhatóság alatt álló, "egy és oszthatatlan Jeruzsálem" fenntartása mellett száll síkra.

"A palesztinokkal nem végezhetnek úgy, mint az indiánokkal"

Gázában viszont a palesztin tüntetők azt követelték, hogy Izrael nyissa meg a június óta zárva tartott gázai átkelőket.

"A palesztinokkal nem végezhetnek úgy, mint az indiánokkal" - állt a tüntetők kezében lévő egyik transzparensen, míg más tüntetők Bush elnök és Ehud Olmert izraeli kormányfő "terrorista" felirattal ellátott arcképét tartották kezükben.

A tüntetők szakadó esőben vonultak fel Gáza utcáin, mintegy harminc jelképes üres koporsóval kezükben, amelyeken azoknak a palesztinoknak a neve állt, akik szerintük amiatt haltak meg, hogy Izrael nem engedte meg, hogy gyógykezelés céljából elhagyják a Gázai övezetet.

"Amerikai fegyverrel gyilkolnak bennünket, és amerikai döntésre vagyunk ostrom alatt" - állt egy molinón. "Felszólítjuk a nemzetközi közösséget és az amerikai kormányzatot, hogy tartsa be a nemzetközi jogot és gyakoroljon nyomást Izraelre, nyissa meg az átkelőket, mindenekelőtt a (egyiptomi határon lévő) rafahit, hogy a betegek kezelést kaphassanak" - mondta Abdel-Madzsíd al-Alul, a tüntetés egyik szervezője.

George Bush elnök szerdán érkezik háromnapos látogatásra Izraelbe és a palesztin területekre.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×