eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Rénszarvas, sültgesztenye és ünnepi kivilágítás

Mint minden decemberben, London sugárútjai, bevásárló utcái idén is ünnepi díszfényektől csillognak sötétedés után. A legszebb és legérdekesebb a Regent Street díszítése, de a nagyáruházakkal szegélyezett Oxford Street sem sokkal marad el mögötte.

A díszkivilágítás hagyományát a Piccadillytől az Oxford Circusig nyúló Regent Street kezdte évtizedekkel ezelőtt. A sugárút elegáns üzletei adták össze a pénzt, amiből különböző karácsonyi motívumokkal, például angyalkákkal és hópehely-kristályokkal ékes fénygirlandokat függesztettek az úttest fölé.

Az 1960-as években magyar íróküldöttség látogatott Londonba, és az angol vendéglátók sűrű programot állítottak össze a vendégek számára. Tamási Áronnak angol írókkal kellett volna találkoznia, de azt kérte, hogy a találkozót halasszák későbbre, mert ő, aki az akkor még kopott és szürke, szegényes Budapestről érkezett, a Regent Street ragyogó karácsonyi kivilágítására kíváncsibb, mint írótársaira.

Idén gyönyörködne igazán a néhai Tamási Áron, mert a díszítést igen eredeti módon oldották meg: különböző színű, kékes, lilás gömbökből álló alakzatok lebegnek a Regent Street autóforgalma és a járdákon hömpölygő embertömeg fölött. A tervezők szerint nagybolygókat látunk, 24 kisbolygóval, és ezek az összetartozás gondolatát fejezik ki.

A forgalomtól függ a díszek színe

Az égők természetesen energiatakarékosak, és minden gömbfürtön kamera működik; ezek figyelik a forgalmat, annak sűrűsége szerint változik ugyanis a fénydekoráció színe.

A Regent Street karácsonyi fénydíszeit már november huszadikán este meggyújtotta Leona Lewis rock énekesnő, és a Mary Poppins című musical szereplői az összegyűlt sok száz gyerek örömére elénekelték a daljátékból a Supercalifragilisticexpealidocious kezdetű nyelvtörő nótát.

A nagyáruházak sugárútja, az Oxford Street is tündököl, nem kevésbé a londoni Váci utca, a Bond Street, ahol a megnyitó igen látványos volt, még egy rénszarvast is hoztak, az állatot meg lehetett simogatni, az egybegyűlteknek pedig sültgesztenyét osztogattak.

Immár minden londoni bevásárló utcán ragyognak karácsonykor a fénydíszek, és az idén először néhány emeletes, piros londoni autóbusz oldalán szintén apró karácsonyi fények villognak.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×