eur:
397.89
usd:
359.4
bux:
74189.72
2024. október 2. szerda Petra

Összeverekedtek a kormányküldöttségek tagjai

Rövid időre félbeszakadtak a közös halászati övezetről szóló Korea-közi tárgyalások, miután az északi és a déli küldöttség két tagja összeverekedett.

Az egyik északi küldött éppen egy olyan diát akart bemutatni, amelyen a saját javaslatukat ábrázoló térkép volt látható. A tárgyalások egyik dél-koreai résztvevője azonban odarohant hozzá és megakadályozta ebben.

Ezt szóváltás, majd dulakodás követte. Ro Mu Hjon dél-koreai államfő és Kim Dzsong Il észak-koreai vezető októberben állapodott arról meg, hogy közös halászati övezetet hoznak létre a két ország között a tengeri határ kérdésében fennálló vita megoldásaként.

A jelenlegi, elhúzódó tárgyalások tárgya az, hogy az 1950-53-as koreai háború után megállapított, és Phenjanban el nem ismert tengeri határ térségén belül hol terüljön el az övezet.

Dél-Korea javasolta, hogy a határ két oldalán terüljön el a zóna, Észak-Korea pedig következetesen ragaszkodik ahhoz, hogy a határtól délre jelöljék ki azt.

Címlapról ajánljuk
Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat
Tudósítónktól

Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat

Órákkal azután, hogy az izraeli hadsereg „korlátozott” invázióba kezdett Libanonban, megjött Teherán bosszúja Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér likvidálására: közel kétszáz ballisztikus rakétát lőttek ki Izraelre. Tel-Aviv egy külvárosában közben két fegyveres támadó lelőtt több embert.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Az elmúlt napok sorozatos forintgyengülése folytatódott kedden is. A kora délutáni órákban a forint 398 felett az euróval szemben, ami új kéthavi forintmélypont. Ebben a Fed-elnök lassabb kamatvágásra utaló tegnapi beszéde, a dollár határozott erősödése, és az is szerepet játszik, hogy a Fehér Ház információi szerint Irán rövidesen ballisztikus rakétákkal fogja megtámadni Izraelt. A dollár ereje miatt a dollár/forint jegyzések 360-ig ugrottak, ami új egyhavi forintmélypontot jelent.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 1. 22:01
×
×
×
×