eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Egyre brutálisabb a kampány: előkerült a kábítószer is

Egyre elszántabb a harc az Egyesült Államokban az elnökjelöltségre pályázó demokrata indulók között. A még mindig legesélyesebbnek tartott Hillary Clinton egyik vezető tanácsadója egy szerdai interjúban például utalt a főnöke legnagyobb ellenfele, Barack Obama múltjában előforduló fehér foltokra, például a kábítószer használatra, majd később elnézést kért.

Egyre elkeseredettebb küzdelem folyik a demokrata elnökjelöltségért az Egyesült Államokban. A felek elszántságát jelzi, hogy újabban már egymás múltjának finoman szólva is érdekes részleteit is kezdik nyilvánosságra hozni.

Október végén például az egyik esélyes induló, Barack Obama szenátor jelentette ki: az eddigieknél nyíltabb és erőteljesebb harcot fog vívni legnagyobb ellenfele Hillary Clinton ellen; azzal vádolta a volt first ladyt, hogy nem őszinte a fontos politikai kérdésekben, egyúttal kijelentette: Hillary Clinton azért tudott kiugrani a mezőnyből, mert eddig kesztyűs kézzel bánt vele.

A volt First Lady kampánystábja szerdán alaposan visszavágott: egyik fő tanácsadója ugyanis egy interjúban arról beszélt, hogy vannak fehér foltok Barack Obama múltjában, és itt a többi között a kábítószerre is gondol.

A hivatalosan Hillary Clinton kampányának országos társelnökeként dolgozó Bill Shaheen azt mondta: Barack Obama hátterének nagy része ismeretlen, ami problémákat okozhat az elnökválasztáson, amennyiben ő lesz a Demokrata Párt hivatalos jelöltje.

A veterán ügyvéd és szervező szerint a republikánusok mindent megtesznek majd, hogy minél több részletet feltárjanak Barack Obama bevallottan foltos múltjából.

"Olyan kérdéseket tesznek majd fel, mint 'Mikor fogyasztott utoljára kábítószert?', vagy 'Adott-e valaha valakinek drogot?', esetleg árulta-e? Rengeteg lehetőséget nyújt a republikánusok mocskos trükkjeihez. Ezzel nehéz mit kezdeni" - mondta Bill Shaheen, akinek felesége egyébként jövőre indul a szenátusi választásokon.

Miután az interjú megjelent, Hillary Clinton kampánystábja gyorsan kijelentette, hogy semmi közük a tanácsadó megjegyzéseihez, mi több, később maga Bill Shaheen is visszakozott: "Nagyon sajnálom mindazt, amit mondtam, semmi közük nincsen a kampányunkhoz".

Más kérdés, hogy a témát azért sikerült elültetni a közvéleményben, amit erősen kifogásolt Barack Obama stábja is, akik reagálásukban nem kímélték Hillary Clintont.

"Hillary Clinton kijelentette, hogy a többi demokrata támadása kampánya legmókásabb része. Most Barack Obama gyermekkoráról tinédzseréveire váltott, miközben egyre elkeseredettebben próbálja lassítani népszerűségének csökkenését. Clinton szenátor kampánya régi híreket melegít fel, melyekről Barack Obama őszintén írt egy évekkel ezelőtti könyvében, és a tanulságokat is megfogalmazta. Barack Obama olyan kérdésekre koncentrálva szeretné megnyerni ezt a kampányt, melyek valóban fontosak az amerikai nép számára" - áll az Obama-stáb állásfoglalásában.

"Junkie. Narkós. Ebbe az irányba tartottam: a végső, végzetes szerep egy fiatal fekete férfi számára" - írta "Álmok apámról" című könyvében Barack Obama, aki nyíltan vallott arról is, hogy leggyakrabban marihuánát szívott és ivott, de amikor megengedhette magának kokainnal is élt.

Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×