eur:
387.69
usd:
357.02
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

Akár még 30 évet is kaphat a hat évre már elítélt volt elnök

Peruban folytatódik Alberto Fujimori volt elnök pere. Az egykori államfőt most azzal vádolják, hogy kapcsolatban állt egy halálbrigáddal, amely 25 civilt gyilkolt meg.

Folytatódik Peruban az ország volt elnökének pere. Alberto Fujimorit azzal vádolják, hogy ismerte azt a halálbrigádot, amely a '90-es évek elején 25 civilt mészárolt le a Fényes Ösvény nevű maoista gerillaszervezet elleni harc idején. Tettéért akár 30 év börtönbüntetés is kaphat. A volt államfő tagadta a vádakat.

A 69 éves, japán származású Alberto Fujimorit szerdán hatalommal való visszaélés miatt már hatévi börtönre ítélték, amiért utasítást adott volt munkatársának, hogy házkutatási engedély nélkül betörjön abba a házba, ahol a titkosszolgálat vezetője a kormányzat korrupciós ügyeiről szóló felvételeket őrizte.

Alberto Fujimori 1990 és 2000 között kétszer is Peru államfője volt, uralmának egy súlyos korrupciós botrány vetett véget.

Először Japánba menekült, majd 2005 novemberében Chilébe érkezett, ahol nemzetközi elfogatóparancs alapján őrizetbe vették.

A politikust szeptemberben adta ki Limának a santiagói kormány.

Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×