eur:
388.99
usd:
360.7
bux:
68067.61
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Miért nem adja ki Németország a volt nácit?

Franco Frattini, az Európai Bizottság alelnöke a közeljövőben kérdőre vonja a német igazságügyi minisztert, hogy Németország miért nem hajlandó kiadni egy háborús bűnökkel vádolt egykori SS-tagot.

A Dániában született Soren Kamot - aki az SS-ben Obersturmführerként szolgált - azzal vádolják, hogy közreműködött több száz dániai zsidó deportálásában.

Franco Frattini a brüsszeli tanácskozáson aziránt érdeklődik majd Brigitte Zypries német igazságügyi minisztertől, hogy miért utasították el Soren Kam kiadását, amelyet Dánia az európai kiadatási egyezmény alapján kért. A döntést egyébként egy müncheni bíróság hozta.

Soren Kam nyolcadik a Simon Wiesenthal Központ tíz legkeresettebb náci háborúst felsoroló listáján. A férfit újabb vádpont miatt is bíróság elé idézhetik: 1943-ban állítólag ő lopott el egy népszámlálási összesítést, amelyet később felhasználtak 500 zsidó deportálásánál.

A német-dán vitát sokan az európai kiadatási egyezmény próbájának tartják, amely megmutatja annak gyengeségét.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×