eur:
389.66
usd:
363.67
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Szlovákia megijedt a koszovói példától

Szlovákia nem fogja elismerni Koszovó egyoldalúan kikiáltott függetlenségét - jelentette ki a szlovák parlamentben Robert Fico miniszterelnök.

Szlovákia az első EU-tagállam, amely kijelentette: amennyiben Koszovó egyoldalúan kikiáltja függetlenségét, nem fogja azt elismerni.

A szlovák kormány Koszovóval kapcsolatos álláspontja már eddig is ellentmondásos volt: tavasszal, annak ellenére, hogy előtte elutasította, támogatta az Ahtisaari-tervet, amely egyértelműen a tartomány függetlenségével számol.

A szlovák politikai pártok a Magyar Koalíció Pártjának kivételével azt hangoztatják, hogy az albánok lakta szerbiai tartomány önállóvá válása a félmilliós szlovákiai magyarság elszakadásához teremthetne precedenst.

Robert Fico kormányfő kedden Brüsszelben még úgy fogalmazott: Pozsony "aligha tartja elképzelhetőnek", hogy elismerjen egy függetlenségét önállóan kikiáltó területet, két nappal később odahaza pedig külügyminiszterével, Ján Kubissal együtt a leghatározottabban adott hangot elutasító álláspontjuknak.

Szlovák elemzők és lapvélemények szerint Pozsony magára fogja haragítani nyugati szövetségeseit. Annál is inkább, mert megbízhatatlanságot mutat, hiszen az ENSZ-főtitkár koszovói különmegbízottjának az albán tartomány függetlenségét szorgalmazó missziója során Szlovákia, bár nem egyértleműen, de mégis támogatta Martti Ahtisaari tervét.

Az önálló Koszovó létrejöttének folyamatát korábban visszafordíthatatlannak nevező Ján Kubi¹ külügyminiszter most azt állitja: Pozsony az ilyen egyoldalú aktust akkor sem ismeri el, ha az Európai Unió tagországainak többsége ezt megteszi.

A SME cimű napilap komentátora szerint ez a hivatalos szlovák álláspont "üres gesztus", olyan, mint - a szlovákiai magyarok II. világháború utáni jogfosztását törvényesítő - Bene¹-dekrétumok szlovák parlament általi újraszentesítése volt.

Kormánypárti és ellenzéki szlovák politikusok nem titkoltják: elsősorban azért félnek Koszovó önállóságától, mert az precedenst teremthet a felvidéki magyarok számára is.

Ezzel a megfontolással csupán az MKP nem ért egyet. Csáky Pál pártelnök szerint Szlovákia elsietett és amatőr álláspontjával az orosz vélemények befolyása alá került és ez hiba.

A szlovák álláspont az orosz impérium érdekeit szolgálja -véli az MKP elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×