eur:
389.56
usd:
357.63
bux:
73160.94
2024. július 22. hétfő Magdolna

Megtarthatja a világsztár a nácik által elrabolt világhírű festményt

Az amerikai legfelső bíróság döntése értelmében megtarthatja Elizabeth Taylor azt a Van Gogh-festményt, amelyet a második világháború alatt raboltak el a nácik zsidó tulajdonosától.

Az eredeti tulajdonos, Margarete Mauthner 1939-ben menekült el a náci Németországból, de előtte kénytelen volt eladni a "Saint-Rémy látkép menedékhellyel és kápolnával" című képet, amelyet Van Gogh 1889-ben festett.

A festményt Liz Taylor 1963-ban vette meg a Sotheby's árverésén. A sztár az ötvenes években kezdett festményeket gyűjteni, műkereskedő édesapja segítségével. Több nagy értékű képe is van - például Monet, Renoir és Degas alkotásai.

Mauthner leszármazottai 2001-ig nem tudták, kinek a tulajdonába került a festmény, de 2004-ben beperelték a világhírű filmsztárt, akitől visszakövetelték a műalkotást. Szerintük Taylor hibázott, amikor nem győződött meg a kép eredetéről, pedig az árverésre kiadott ismertetőben szerepelt, hogy a festményt valószínűleg a nácik rabolták el.

A színésznő ügyvédjei viszont azzal érveltek, hogy a papírok szerint a képet két zsidó műkereskedőn keresztül egy zsidó gyűjtő vásárolta meg - vagyis nincs bizonyíték arra, hogy a nácik rákényszerítették volna Margarete Mauthnert a festmény eladására. A legfelső bíróság pedig nekik adott igazat.

A nácik 1933 és 1945 között becslések szerint 600 ezer műkincset raboltak el zsidó tulajdonosaiktól.

Címlapról ajánljuk
Magyarics Tamás: az idő nem a demokratáknak dolgozik, Kamala Harrisen kívül nincs komoly jelölt

Magyarics Tamás: az idő nem a demokratáknak dolgozik, Kamala Harrisen kívül nincs komoly jelölt

Ugyan szóba jött néhány demokrata kormányzó neve lehetséges elnökjelöltként, egy kivételével nem ismertek országosan, pár hét alatt pedig nem lehet felépíteni senkit – mondta az InfoRádióban az ELTE emeritus professzora. Magyarics Tamás hozzátette: Kamala Harris valószínűleg már a konvenció szavazásának első körében megszerzi az elnökjelöltséghez szükséges támogatottságot.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×