eur:
386.01
usd:
355.56
bux:
0
2024. május 21. kedd Konstantin

A politikai reformok folytatását ígérte a kínai államfő

A politikai reformok folytatása mellett szólt Hu Csin-tao államfő, egyben pártelnök a Kínai Kommunista Párt kongresszusát megnyitó hétfői beszédében, de leszögezte, hogy az átalakítás irányítását továbbra is a párt irányítja erős kézzel.

Hu Csin-tao kínai államfő a Kínai Kommunista Párt kongresszusán kijelentette: az irányításra az eddiginél alkalmasabbá kell tenni a kormányzó szerveket az egypártrendszer vezető szerepének erősítése mellett.

"Az állampolgároknak a politikai ügyekben való részvétele szabályozottan fog nőni. A szocialista alapértékek fognak érvényesülni az emberek közötti viszonyokban" - mondta a kommunista párt elnöke.

Hu Csin-tao irányítása alatt Kína a legutóbbi pártkongresszus óta eltelt öt évben jelentős gazdasági és diplomáciai hatalommá vált, és ennek a fejlődésnek egyik fontos állomása lesz a jövő évi pekingi olimpiai játékok.

A kínai fejlődési modell azonban súlyos feladatokkal néz szembe, a világ legnépesebb országában is óriási az életszínvonalbeli különbség szegények és gazdagok között, súlyos mértékű a környezetpusztítás és a korrupció, amelyek növelik a társadalmi elégedetlenséget.

Az ország a következő öt évben felgyorsítja hadserege modernizálását. "Erős hadsereget kell kialakítanunk a tudomány és a technológia segítségével, lépést tartva a világ hadseregeinek fejlődésével és Kína igényeivel" - jelentette ki Hu Csin-tao.

A 2,3 millió fős kínai hadseregre az idén 34 milliárd eurónak megfelelő összeget költöttek, ami 17,8 százalékos növekedés tavalyhoz képest, a legnagyobb arány több mint egy évtized óta.

Bogár László közgazdász, Kína-szakértő a beszéd kapcsán az InfoRádióban azt mondta: a reformok elsősorban a környezettudatosságra és az egyenlőtlenségek leküzdésére irányulnak. Az állampolgárok politikai részvétele viszonylag lassan nő majd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rusvai Miklós: tehén fertőzött meg embert madárinfluenza-vírussal, és ez nem jó jel

Rusvai Miklós: tehén fertőzött meg embert madárinfluenza-vírussal, és ez nem jó jel

Egy tehéntől kapta el a madárinfluenza vírusát egy tejtermelő az Amerikai Egyesült Államokban. A fertőzést idejében megállították, ezért a gazda megúszta egy szemgyulladással; még felső légúti tünetek sem alakultak ki nála. Ez az első bizonyított eset, hogy a H5N1 szarvasmarháról emberre terjedt át, emberről emberre viszont még mindig soha – mondta az InfoRádió által megkérdezett víruskutató.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×