eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Brutális kihallgatások: szimulált vízbefojtás és a fagyasztó

Az amerikai igazságügyminisztérium egy titkos feljegyzésben engedélyezte a brutális kihallgatási technikákat - állítja a New York Times. Mindez annak ellenére történt, hogy a minisztérium korábban "felháborító" gyakorlatnak nevezte a kínzást.

Guantanamó, titkos fogolyszállítások és kihallgatótelepek - a jogvédők szerint a demokráciát és emberi jogokat hirdető Bush-kormányzat vizet prédikál és bort iszik azzal, hogy brutális kihallgatási technikákat engedélyez.

Az amerikai igazságügyminisztérium 2004-ben jogi véleményt adott ki a kínzás alkalmazásáról, és "felháborítónak" nevezte azt. Így úgy tűnt, hogy az elnök emberei kénytelenek voltak elfogadni, hogy nem juthatnak bármilyen módszerrel információhoz a terroristagyanúsnak tekintett személyektől.

Az igazságügyminisztérium az extrém módszerek mellett

Csakhogy a New York Times szerint egy évvel később a minisztérium egy titkos véleményt küldött szét az illetékeseknek, amely - a lap forrásai szerint - az eddigi leghatározottabb módon hagyta jóvá a legkeményebb kihallgatási technikákat.

Fagy és szimulált vízbefojtás

A gyanúsítottakat például a következő módszerekkel lehet - törvényesen - együttműködésre bírni: fejbeverés, szimulált vízbefojtás és fagyos hidegben való tartás.

Az Alberto Gonzales - azóta más ügyek miatt lemondott - igazságügyminiszter által jóváhagyott feljegyzés az intézményen belül is ellentéteket szült: az egyik államtitkár James B. Comey azt mondta, hogy kollégái szégyellni fogják magukat, amikor a világ tudomást szerez a dokumentumról.

Elnök vs. Kongresszus és Legfelsőbb Bíróság

A New York Times szerint azonban az amerikai igazságügy ezek után még egy, a kongresszusi képviselők többsége számára ismeretlen ajánlásban erősítette meg, hogy az extrém módszerek nem törvénysértőek.

A módszereket még most is lehet alkalmazni, annak ellenére, hogy a Kongresszus és a Legfelsőbb Bíróság is korlátozni próbálta azokat - állítja a lap, amely két tucat terrorizmus ellenes illetékessel készített interjút az elmúlt hónapokban.

Õk elmondták, hogy a ténykedésére büszke Alberto Gonzales nem igazán tiltakozott a Fehér Ház által kért módszerek ellen és például a titkos lehallgatásokat is törvényesnek tartotta.

"Szabad-e egyszerre éheztetni és fagyban tartani?"

Az amerikai politikai elitet megosztó vitában tavaly a legfelsőbb bíróság úgy foglalt állást, hogy még az Al-Kaida gyanúsítottakra is vonatkozik a hadifoglyokkal való emberies bánásmódot előíró genfi konvenció.

Bush elnök azonban nem sokkal később rendeletet adott ki az úgynevezett "javított" kihallgatási technikák alkalmazásáról.

Különböző CIA kihallgatótelepekről azonban naponta érkeztek az ehhez hasonló kérdések: "lehet-e egyszerre éheztetni és fagyott szobában tartani a rabot?"- írja a New York Times, amely hozzáteszi: a CIA a korábban példa nélkül álló kihallgatási módszereket egyiptomi, szaudi és szovjet vallatóktól vette át.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

A Covid okozta demográfiai hatások világszerte a felnőttkori halálozás növekedését és a várható élettartam csökkenését váltották ki – állapította meg a neves brit orvosi folyóiratban, a Lancetben pár hete megjelent globális betegségteher-tanulmány (Global Burden of Diseases Study 2021), amely az 1950 és 2021 közötti időszak globális demográfiai változásait, beleértve a Covid-járvány 2020–2021-es időszakának hatásait elemezte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 17:33
×
×
×
×