eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

A szlovák kormány újabb lépése a magyarok ellen

A szlovák oktatási miniszter szerint a magyar nyelvű tankönyvekben a földrajzi neveket szlovákul kell használni.Az MKP tiltakozik a minisztérium döntése ellen.

A Magyar Koalíció Pártja szerint Ján Mikolaj oktatási miniszter a Szlovákiában élő nemzeti kisebbségek nyelvi jogait próbálja megnyirbálni. Berényi József, az MKP alelnöke sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a pártot leginkább az a levél háborítja fel, amelyet a tárca vezetője küldött még januárban egy tankönyvkiadónak.

A miniszter ebben azt írta, hogy a kisebbségeknek szóló tankönyvekben a földrajzi neveket kizárólag szlovák nyelven tüntessék föl.

Berényi szerint a kiadók és a fordítók megpróbáltak megegyezni a miniszterrel arról, hogy továbbra is használható legyen a kisebbségek nyelve, ám a minisztérium hajthatatlan maradt.

Az MKP úgy gondolja, hogy ez a levél sérti a nemzeti kisebbségek nyelvhasználatáról szóló törvényt, de ellentétben áll az európai nyelvi chartával is, valamint a nemzeti kisebbségek védelméről szóló keretegyezménnyel.

Az MKP véleménye szerint a nemzeti kisebbségekhez tartozók használhatják a hivatalos érintkezésben a települések neveit anyanyelvükön. Ezidáig a tankönyvekben is a kisebbségek nyelvén, vagy két nyelven szerepeltek a földrajzi elnevezések.

Az Uj Szó értesülés szerint a miniszter csütörtökön megerősitette korábbi álláspontját, azt állitva, hogy a földrajzi elnevezéseket a magyar tankönyvekben is szlovákul kell feltüntetni.

Az MKP felszólítja a kormányt, hogy foglalkozzék ezzel a levéllel, mivel a kormányprogramban vállalták, hogy a nemzeti kisebbségek esetében tartani fogják a status quot, vagyis azt, hogy a kisebbságek megszerzett jogai nem csorbulnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×