eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Megostromolták a kolostorokat a burmai katonák

Ismét figyelmeztető lövésekkel próbálták szétoszlatni a mianmari (burmai) katonák a kormányellenes tüntetést, amelyen tegnap is több ezren vettek részt. Szemtanúk nem tudták megmondani, a tömegbe vagy a levegőbe céloztak-e, de a beszámolók szerint legalább kilenc ember életét vesztette Rangunban.

A katonai junta folyamatosan sugároztatja a televízióban és a rádióban azt a figyelmeztetést, amelyben felszólítják a tiltakozókat: menjenek haza, különben "komoly ellenlépésre" számíthatnak.

Ennek ellenére csütörtökön ismét több ezer ember vonult ki az utcára, miután kiderült, hogy éjszaka a biztonsági erők megtámadtak hat kolostort. Szemtanúk beszámolója szerint a katonák betörték az ajtókat és az ablakokat, és ütlegelték az álmukból felzavart szerzeteseket.

A szerzetesek közül alig néhánynak sikerült elmenekülnie, a katonák több száz társukat elhurcolták.

Csütörtökre virradóra újabb két ellenzékit, a Nobel-békedíjas Aung San Suu Kyi Nemzeti Demokratikus Liga nevű szervezetének két tagját tartóztatták le.

Beszámolók szerint a csütörtöki újabb tüntetés spontán módon szerveződött meg. Az emberek az utcán nemzeti dalokat énekeltek, és szidalmakat kiabáltak a városban teherautókkal járőröző katonák felé.

A fegyveresek figyelmeztető lövésekkel válaszoltak, és egy szemtanú beszámolója szerint könnygázt is bevetettek. Hírügynökségi jelentések szerint a lövések legalább kilenc ember életét követelték.

Eltávolították a szerzeteseket

Az utcákon kevesebb szerzetes látható, mint a korábbi napokban - hiszen közülük sokakat letartóztattak - viszont egyre több az egyszerű ember. Megfigyelők attól tartanak, hogy a katonák bátrabban használják majd fegyvereiket a tüntetők ellen, a buddhista szerzetesek ugyanis nagy tekintélynek és tiszteletnek örvendenek a burmaiak között.

A katonai akciók következtében egy japán fotós is életét vesztette - erről a junta értesített a japán nagykövetséget. A katonák körülzárták ás átkutatták azt a ranguni szállodát is, ahol a külföldi tudósítók laknak.

Szögesdrót a pagoda körül

A Svedagon pagodát és a városi tanács épületét, amelyek körül a tüntetők eddig gyülekeztek, a katonák szögesdróttal körbekerítették. A ranguni brit nagykövet, Mark Canning elmondta, hogy a katonák a város minden pontján ott vannak - méghozzá nagy számban, mint egy nappal korábban.

"Tűzoltóautókat és vízágyúkat helyeztek el a város több pontján. Több helyre vezényeltek rabszállító autókat is" - tette hozzá a diplomata.

Szerdán a tudósítások szerint öt ember vesztette életét - a kormányzat azonban csak egy halálos áldozatot erősített meg. Annak egyelőre semmi jele, hogy a katonai junta hallgatna a külföldről érkezett figyelmeztetésekre, amelyek visszafogott reagálásra szólították fel.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerdai rendkívüli ülésén önmérsékletre szólította fel a juntát - ahogyan Kína is. Ennek ellenére Peking megakadályozta, hogy a testület szankciókat hozzon Burma ellen, ahogyan azt az Egyesült Államok és az Európai Unió javasolta.

Címlapról ajánljuk
Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×