eur:
397.03
usd:
355.53
bux:
74510.83
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

A KGB ügynöke volt az elűzött király?

A KGB ügynöke volt Szimeon Szakszkoburggotszki, aki fél évszázaddal az után tért vissza Bulgáriába, hogy a kommunisták száműzetésbe kényszerítették - legalábbis ezzel vádolja a később a kormányfői posztot is betöltött politikust az ellenzék vezetője.

Bulgáriában az egykori kommunista titkosszolgálat archívumait kutatják az egykori besúgók és kollaboránsok felderítése érdekében. Ám ahelyett, hogy a társadalom sebeit gyógyítanák, a folyamat egyelőre csupán politikai sárdobáláshoz és az ellenfelek befeketítéséhez vezetett.

Georgi Parvanov elnököt már megvádolták azzal, hogy egyike volt annak a 139 vezető személyiségnek - köztük 19 mai is aktív politikusnak -, akik a kommunista titkosszolgálat informátorai voltak.

Most pedig az ellenzéki Rend, Törvényesség, Igazságosság Párt vezetője vádolta meg az egykori bolgár királyt, hogy hosszú spanyolországi száműzetése idején beszervezte őt a KGB; amely kihasználta Szimeon Szakszkoburggotszkinak a szerencsejátékok iránti féktelen szenvedélyét.

"Vitathatatlan bizonyítékaink vannak arra, hogy Szimeont az 1960-as évek elején megfigyelte a KGB, később pedig felajánlották neki: kifizetik a játékadósságait, ha együttműködik velük" - jelentette ki a párt vezetője, Jane Janev.

Az egykori király, aki 1996-ban tért vissza Bulgáriába, és négy évig kormányfőként irányította az országot, tagadja a vádakat. Szerinte Janevnek nincs más célja, mint hogy ellehetetlenítse őt, és csökkentse esélyeit a helyhatósági választáson.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Újabb rekordok a tőzsdéken

Újabb rekordok a tőzsdéken

Kedvező hangulatban telt a kereskedés az ázsiai piacokon pénteken, ezt követően pedig Európában is folytatódik az emelkedés. Rögtön a piacnyitás után új napon belüli csúcsot döntött a német DAX index, de a hazai BUX sem maradt ma új rekord nélkül, bár később lefordult a magyar benchmark. Az USA-ban szintén folytatódott az emelkedés a nyitást követően, az esti órákra azonban kezdenek némileg lendületet veszíteni a vezető részvényindexek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×