eur:
389.14
usd:
364.33
bux:
68069.95
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Kína megsértődött Merkelre

Berlinben az igazságügy-miniszter a német-kínai feszültség elsimításán fáradozik. Miután a kancellár vasárnap fogadta a dalai lámát, Kína - a találkozó elleni tiltakozásból - lemondta a Münchenbe tervezett kormányközi tárgyalásokat. Angela Merkel az első német kancellár, aki fogadta a száműzetésben élő tibeti szellemi vezetőt.

Peking több alkalommal óvta a kancellárt a dalai lámával tervezett találkozótól, és miután Angela Merkel a német nagykövetnek átadott éles hangú kínai tiltakozás ellenére is vendégül látta a kancellári hivatalban Tibet vallási vezetőjét, lemondták a jogi kérdésekről kezdett kínai-német tárgyalások soron következő ülését.

Berlinben Zypries igazságügy-miniszter sajnálatosnak nevezte a kínai lépést, de reményét fejezte ki, hogy a reményt keltő folyamat nem akad el tartósan.

Rámutatott azonban arra is, hogy a nézetek közelítésén fáradozó feleknek tiszteletben kell tartaniuk egymás álláspontját, és ide tartozik az is, hogy Berlinben - a pekingi állításokkal ellentétben - nem tartják szeparatista törekvéseknek a dalai láma kulturális és vallási autonómia elnyerésére irányuló erőfeszítéseit.

A vasárnapi magánjellegű megbeszélésen a kancellár biztosította vendégét, hogy nagyra értékeli elkötelezettségét az emberi jogok, a vallásszabadság és a környezetvédelem iránt.

Tibet szellemi vezetője Berlinben is megismételte, hogy továbbra is kitart erőszakmentes küzdelme mellett, amely csupán hazájának kulturális és vallási autonómiájára irányul, és nem célozza a himalájai térség elszakadását Kínától.

A béke Nobel-díjjal kitüntetett 72 éves dalai láma 1959-ben kényszerült hazája elhagyására, azóta Indiában él.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×