eur:
389.78
usd:
363.64
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

"Ideje, hogy Európa visszaüssön"

Oroszország az energiaellátáson keresztül próbálja visszaszerezni elveszett politikai befolyását Közép-Európa új demokráciáiban - mondta egy amerikai stratégiai szakértő egy budapesti rendezett energiapolitikai fórumon.

Az Egyesült Államok és Európa túl hosszú ideig hunyt szemet Oroszország nem transzparens és monopolisztikus energiapolitikája fölött - mondta Keith Smith, a washingtoni székhelyű Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának munkatársa az Új Atlanti Kezdeményezés energiapolitikai fórumán.

Keith Smith jól ismeri Közép-Európát és annak Oroszországhoz fűződő viszonyát: volt nagykövet Litvániában, de Magyarországon is szolgált hat évet diplomataként.

Szerinte az Európai Unió korábban egyenesen bátorította Oroszországot arra, hogy az energiaellátást politikai érvéként használja, ugyanis hosszú éveken át elnézte, hogy Moszkva sorozatosan beveti ezt a kártyát a volt szovjet tagállamokkal folytatott vitáiban.

2006 elején az ukrán energiaellátási gondok miatt Európa kis időre felébredt.

Nem ez volt az első eset, hogy az energiát politikai célokra használták. Két olyan balti országban is éltem, ahol ez többször előfordult - mondta a veterán diplomata.

Keith Smith hozzátette: a Gazprom és a Transznyeft közép-európai olaj- és gázmonopóliuma részben azért maradhat fenn, mert minden országban vannak megvesztegetett vagy megvesztegethető helyi partnereik.

Ideje, hogy Európa a sarkára álljon, és egy kicsit visszaüssön - mondta Keith Smith, aki szerint az uniónak - ahogyan a Microsoft ellen fel tud lépni monopóliumügyben - ezt az orosz energiacégekkel szemben is meg kellene tennie.

Hanganyag: Albert Dénes

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×